ACPV rebutja la proposta d’eliminació de la ciutat d’Alacant com a terme de predomini lingüístic valencià per part de l’extrema dreta



L’entitat rebutja fermament la proposta del grup polític VOX a l’Ajuntament d’Alacant que nega la valencianitat de la ciutat, i demana la seua eliminació com a terme de predomini lingüístic valencià.

ACPV, en la seua tasca de defensa dels drets lingüístics individuals i col·lectius, denuncia la proposta d’eliminació de la ciutat d’Alacant com a terme de predomini lingüístic valencià, que realitzarà el grup polític VOX al ple de l’ajuntament el pròxim 17 de desembre de 2020.

L’extrema dreta no té fre, i no atén a raons històriques, lingüístiques, ni culturals. El mes de gener de 2020 ja van tractar de negar la valencianitat d’Alacant, i ara sol·licita que es reforme la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià (LUEV), signada fa ara trenta-set anys. Concretament, ho proposa Mario Ortolà, portaveu del grup municipal de VOX a l’ajuntament d’Alacant, qui sembla desconéixer els orígens del seu cognom.

La història d’Alacant, els noms dels carrers, de les partides, de les Fogueres, de la «coca amb tonyina», són valencians. El nostre territori compta amb dues llengües oficials i és, per tant, un territori bilingüe. Els estudis científics sobre l’aprenentatge i adquisició de llengües mostren que el multilingüisme és un tret beneficiós per a la societat, ja que proporciona avantatges per a la incorporació al mercat laboral, per a la integració social, beneficis pel desenvolupament del cervell i les funcions cognitives, beneficis emocionals o sentimentals.

Eliminar el valencià d’Alacant és eliminar una de les eines bàsiques per a garantir la convivència, perquè elimina la promoció de la competència de totes dues llengües dins del sistema educatiu ordinari. Només així les ciutadanes i els ciutadans podran fer servir amb completa llibertat i normalitat qualsevol de les dues llengües oficials i pròpies. Aquesta proposta posa en perill la normal convivència lingüística i social de la ciutadania alacantina, creant falsos problemes idiomàtics al sistema educatiu. No existeix cap persecució de la llengua espanyola i l’objectiu de la proposta sembla clar: crear fractures entre una societat que vol continuar unida.

Ens oposem fermament que l’extrema dreta vulga crear sistemàticament problemes relacionats amb la llengua i que el seu objectiu siga sempre el mateix: eliminar els drets dels valencians d’Alacant.


Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb el suport de