El festival Barnasants es consolida per segon any consecutiu al País Valencià amb 21 concerts d’estrena, homenatges i cantautors i cantautores del territori



Les actuacions de Maria del Mar Bonet i Borja Penalba, Eduard Iniesta, Oscar Briz, Feliu Ventura, Eva Gómez, Verdcel i GEM, entre d’altres, s’estendran al llarg dels mesos de febrer, març i abril. Paco Ibañez serà l’encarregat de tancar el festival al País Valencià, amb un concert el dia 1 de maig a la Casa de Cultura de Bellreguard. Pau Alabajos, Andreu Valor, Tomàs de los Santos, Hugo Mas, són alguns dels cantautors valencians que portaran els seus treballs a escenaris del Barnasants fora del País Valencià.

Després d’inaugurar a Barcelona la 26a edició el passat 17 de gener, ara el Barnasants arriba al País Valencià amb 21 concerts que tindran lloc al llarg de gairebé tres mesos. Mantenint el caràcter confederal en col·laboració amb diversos organismes i agents d’un territori que comparteix llengua i cultura, el festival iniciarà els espectacles programats en diverses localitats del País Valencià amb el concert d’Eduard Iniesta. El barceloní presentarà el seu desè àlbum, Trajecte Animal, a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània de  València en el marc del Barnasants el proper divendres 12 de febrer.

Entre la programació d’enguany prevista en aquest territori destaquen els nombrosos concerts d’estrena de nous treballs, com el que oferirà la mallorquina Maria del Mar Bonet amb el valencià Borja Penalba, que es troben a l’inici d’una gira coproduïda pel Barnasants per presentar el seu nou disc-llibre, enregistrat en directe durant el passat mes de setembre i octubre al Teatre Micalet de València. Montse Castellà, Cesk Freixas, Joan Isaac & Carme Sansa i el menorquí Guiem Soldevila seran la resta d’artistes que completen els concerts d’estrena de nous treballs que tindran lloc al País Valencià en la 26a edició del festival de cançó.

Finalment Òscar Briz també farà parada a València en la gira de presentació del seu desè projecte, que és un recull de cançons psicodèliques d’amor escrites durant l’etapa del confinament. Per la seva banda, Paco Ibáñez, nascut a València i que es troba immers en una gira per celebrar el mig segle de carrera compromesa, havia d’inaugurar la programació al País Valencià però el concert s’ha hagut de posposar per la situació de la pandèmia a Bellreguard. Finalment serà ell qui tancarà la programació del Barnasants al País Valencià, amb un concert a Bellreguard el dia 1 de maig, si la situació ho permet. 

El concert d’homenatge a l’històric cantautor manacorí, Guillem d’Efak, que oferirà Marcel Pich i que estava previst l’any passatcoincidint amb el 25è aniversari de la mort del cantautor, tancarà la sèrie de concerts especials que tindran lloc en territori valencià durant aquesta nova edició del Barnasants.

Més concerts al País Valencià

A banda de l’estrena de nous treballs discogràfics i la producció de concerts especials, el Barnasants és des de fa més de 25 anys un espai de trobada entre els principals artistes del domini lingüístic que tenen com a referència la cançó d’autor. A més, aquest any el festival recupera Alcoi com a seu, on s’hi celebraran concerts com el dels valencians Feliu Ventura i Verdcel. Completen la programació al País Valencià actuant en altres escenaris les valencianes Eva Gómez i Gem, i els duets Laura Esparza i Carlos Esteban, i Eva Dénia amb Merxe Martínez, respectivament. A banda, també participaran d’aquesta programació artistes catalans com Dani Flaco, Joan Isaac, Clàudia Cabero, Sílvia Comes i Guiu Cortés i la mallorquina Maria Jaume.

Homenatges a valencians icones de la cançó d’autor

La 26a edició inclou un concert que pretén retre homenatge en vida al pioner de la Cançó al País Valencià, Lluís Miquel. Coetani de Pi de la Serra i Joan Manuel Serrat, Lluís Miquel va formar part del grup Els 4 Z, el qual cantava en català als anys seixanta. Ferm activista, va fundar els Estudis Tabalet a València, on van gravar noms insignes de la Cançó i va ser el responsable de la traducció de grans cançons de Brel. A principi dels seixanta va ser detingut i perseguit per la Brigada Político Social de la dictadura de Franco com molts altres demòcrates. Aquest concert homenatge serà el 10 d’abril al Teatre Joventut de L’Hospitalet.

En aquesta 26a edició també es recupera de nou el concert homenatge en record a l’alcoià Ovidi Montllor, Ovidi25 (Borja Penalba, Mireia Vives, David Caño i David Ferrnàndez), el qual va inaugurar el festival en la passada edició coincidint amb la celebració dels 25 anys de la seva mort.  Aquest espectacle es podrà veure a la ciutat de Manacor.

Eva Dènia, participarà a l’homenatge a George Brassens, 100 anys de Georges Brassens,el 23 d’abril al Teatre Joventut de L’Hospitalet de Llobregat. L’espectacle sobre Brassens, Entre la gralla i la mandolina, uneix un cantant català, Miquel Pujadó, i un d’italià, Alberto Patrucco, amb motiu del centenari del naixement del poeta i cantautor francès.

Més veus valencianes al Barnasants

Enguany, a banda dels concerts que se celebraran al País Valencià, diverses veus del territori actuaran en altres pobles i ciutats dels territoris de domini lingüístic sota la bandera del Barnasants. És el cas de Pau Alabajos, l’encarregat d’inaugurar la 26a edició d’aquest festival el passat 17 de gener al Teatre Joventut de L’Hospitalet. A banda, Alabajos també participa amb una proposta de la mà de la poeta i escriptora Aina Torres i el cellista Edgar Casellas, la qual rendeix homenatge a grans figures de la poesia del segle XX (des de Maria Mercè Marçal fins a Salvador Espriu i de Carmelina Sánchez-Cutillas a Enric Casasses). Oferiran un concert al Casinet d’Hostafrancs el diumenge 11 d’abril.

El duet de valencians format pel cantautor Tomàs de los Santos i l’actriu Elsa Tronchoni també participen del festival presentant el seu nou treball –un recull del poemari eròtic de Joan Salvat-Papasseit– el proper 16 d’abril al Casinet d’Hostafrancs. El contestà Andreu Valor va presentar el seu vuitè disc Insurrecte en un concert especial al Casinet d’Hostafrancs el passat 30 de gener, coincidint amb una gira per celebrar que ha arribat a la xifra de mil concerts en directe. finalment Hugo Mas tanca la llista d’artistes participants arribats del País Valencià. El seu concert serà el proper 13 de febrer al Casinet d’Hostafrancs.    

Igualtat de gènere, paritat i ús de la llengua

Seguint el patró d’aquesta 26a edició, en la qual el festival assoleix gairebé la paritat amb un 48% d’artistes dones davant d’un 52% d’homes, la programació al País Valencià és similar: dels 21 concerts programats, 7 són de dones cantautores, 11 d’homes i 3 són de grups formats per una dona i un home. A més, el 80% d’ells utilitzen el valencià en les seves cançons.


Etiquetes: Barnasants cançó d'autor música País Valencià València

Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb el suport de