ACPV i Escola Valenciana es feliciten pel suport del Congrés espanyol a la reciprocitat d’À Punt, TV3 i IB3Les dues entitats demanen al Consell que atenga el pronunciament i faça efectiva ja la reciprocitat.

Ahir, dijous 11 de març, el ple del Congrés dels Diputats va votar la PNL (Proposició No de Llei) presentada per diferents entitats dels territoris de l’Estat espanyol amb llengua pròpia (ACPV, Escola Valenciana, Ciemen, Plataforma per la Llengua, Òmnium Cultural, Kontseilua, A Mesa Pola Normalizacion Lingüística, Iniciativa Pol Asturianu, Nogara-Religada i Obra Cultural Balear) en defensa de la igualtat lingüística i de posar fi a la discriminació que pateixen les llengües no castellanes de l’Estat enfront del castellà.

ACPV i Escola Valenciana consideren el fet un precedent molt important: per primera vegada en la història de la democràcia espanyola, arriba al Congrés una iniciativa semblant, la qual, a més, va assolir el suport d’un nombre significatiu de grups parlamentaris.

A més, cal destacar que vam aconseguir que tres dels punts que contemplava la PNL foren aprovats pel ple del Congrés, esdevenint així una recomanació del legislatiu (que, recordem, és l’òrgan que recull i representa la sobirania popular, expressada a través del vot) al Govern de l’Estat. Aquests punts són, concretament, els següents:

– Impulsar i donar suport a reformes estatutàries per a l’oficialitat de les llengües pròpies que encara no són oficials en una part o la totalitat del territori on es parlen

– Permetre l’ús administratiu de les diferents llengües entre territoris del mateix espai lingüístic, dins i fora de les fronteres administratives, sense barreres i signant acords per a la recepció recíproca de mitjans de comunicació dins d’aquests espais lingüístics

– Respecte real, basat en drets i deures i en l’actuació compromesa de tots els poders de l’Estat

La votació favorable del ple del Congrés a aquests tres punts significa el suport a tres exigències concretes d’ACPV i Escola Valenciana, i de la resta d’associacions impulsores de la PNL:

a) Reconeixement de l’oficialitat de l’asturià i l’aragonès com a llengües oficials als seus territoris, i del català de la Franja de Ponent, en els respectius estatuts d’autonomia.

b) Dret de les administracions autonòmiques i locals de l’àmbit lingüístic català (per tant, valencianes, catalanes i balears) a comunicar-se entre elles en la llengua comuna, la llengua catalana, anomenada valencià en l’Estatut valencià.

c) Execució de la reciprocitat del senyals de les televisions i ràdios públiques en llengua pròpia À Punt, TV3 i IB3, posant fi a la censura de TV3 al País Valencià imposada pel Govern del PP del president Camps i fins ara no aixecada pels governs valencians posteriors.

Es tracta, sens dubte, d’un important èxit polític: el suport del Congrés dels diputats a aquestes tres reivindicacions ens permet guanyar més legitimitat encara per a demanar al Consell que faça realitat la reciprocitat (la qual, a més –recordem-ho- va ser aprovada per un ple de les Corts valencianes) i per a exigir que es deixe de censurar la relació de les administracions valenciana, catalana i balear en llengua pròpia.

Finalment, ACPV i Escola Valenciana expressem la nostra determinació de continuar treballant, de forma coordinada, en favor de la igualtat lingüística, amb l’objectiu de posar fi a la discriminació que pateixen els milions de ciutadans i ciutadanes de l’Estat espanyol que són parlants de llengües no castellanes de l’Estat (català, basc, gallec, asturià i aragonès). I, per tant, per vigilar el compliment dels tres punts aprovats pel Congrés dels diputats, i per fer possibles també els altres punts que contemplava la PNL original.


Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb la col·laboració de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport.
Generalitat Valenciana

Conselleria d'Educació Conselleria d'Educació