Joan Triadú, en primera persona



“Aconseguir que totes les capes, tots els sectors de la societat, la tinguin com a pròpia i se la facin seva”. Amb aquestes paraules definia Joan Triadú en una entrevista a Felícia Esquinas de l’any 2001 el “principal combat de futur” de la cultura catalana. I a aquest combat va dedicar Triadú la seua vida: fundació de premis literaris, crític, estudiós, articulista però sobretot gran ordenador de la literatura catalana de la postguerra.

Hi ha, però, un Triadú al qual voldria referir-me especialment: el que jo vaig conèixer com a jove professor de català, trasplantat directament des de l’estèril conflicte blaver de València a una Catalunya esperançada. Per aquell temps, teníem la consciència que tot estava per fer: teníem pocs materials didàctics i, sobretot, patíem una inexperiència que hauria estat descoratjadora si no fos per la il·lusió que ens movia i per la fe —sí, per la fe— en un país que ja anàvem fent.

Però crec que ens equivocàvem. No tot estava per fer a Catalunya ni a la resta dels Països Catalans. La imatge de Joan Triadú n’era una prova. Les seues columnes a la premsa, els seus articles i sobretot la seua presència en múltiples actes relacionats amb la literatura i l’ensenyament donaven consistència a un gran projecte col·lectiu. Home seriós, rigorós per l’aspecte i pels fets, Joan Triadú va ser un referent per a les generacions que començàvem. No va ocupar plaça de gran protagonista, no era dels escriptors que triomfaven, ocupava l’espai d’aquelles persones que treballen perquè unes altres triomfen i s’emporten tots els honors. Per a ell, l’objectiu no va ser mai personal.

Enguany, que celebrem l’Any Triadú, és bo que recordem la seua figura i més encara que recuperem els seu mestratge d’activista, de gran lector, de crític i d’orientador de les generacions joves que necessitàvem referents. Per això i perquè ACPV comparteix el “combat de futur” de Triadú, en col·laboració amb la comissió organitzadora d’aquesta efemèride, la nostra entitat publicarà mensualment en aquest Butlletí un article on el mestre parlarà d’escriptors valencians, especialment, i de totes les procedències catalanes. Tant de bo que també la seua tenacitat siga la nostra.

Tomàs Llopis

Vicesecretari d’ACPV


Etiquetes: Any Joan Triadú

Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb el suport de