Lliurades les adhesions als manifestos per salvar els Murals Literaris de Muro



Acció Cultural del País Valencià i la Coordinadora pel Valencià de l’Alcoià i el Comtat han lliurat les adhesions als seus manifestos per salvar els murals literaris de Muro. L’Ajuntament de Muro va iniciar, a principis de març, un procés participatiu per a decidir el futur de l’àrea del Batà, on hi ha els murals literaris de l’artista Antoni Espinar. Dins del procés participatiu, es va posar en marxa una enquesta a la ciutadania i diverses entrevistes amb associacions de la localitat i tècnics municipals. Una de les opcions que obri el procés participatiu és la tombar els murals actuals per a obrir uns accessos més amples al futur parc de l’àrea del Batà, la de deixar-los on estan o la de tombar el mur i tornar a pintar-los en un altre lloc.
Les dues entitats, amb voluntat constructiva i respectuosa amb el poble de Muro, van fer públics dos manifestos de suport al manteniment dels murals a la seua ubicació actual, entenent que era la millor garantia per a la seua conservació, divulgació i ampliació en el futur. En tan sols dues setmanes, ambdós han obtingut un gran suport, superant les 800 signatures de particulars, entitats culturals de les comarques de l’Alcoià i el Comtat com ara el Centre d’Estudis Històrics i Arqueològics, els Amics de Joan Valls, Plataforma per la Llengua, moltes entitats comarcals vinculades a la Federació Escola Valenciana, etc., i docents de llengua i literatura de tot el nostre àmbit lingüístic. Abans que es tancara el procés participatiu, i ha aplegat signatures de Girona, Elx o Muro (municipi de les Illes Balears que comparteix nom amb la població del Comtat).
Les dues entitats van enviar les conclusions dels seus manifestos i adhesions a la regidoria de Participació Ciutadana de l’Ajuntament de Muro, via registre d’entrada, a fi que arriben als responsables del procés participatiu com una opinió més, entre les diverses que, entenen, es deuen estar consultant.
Des de la Coordinadora pel Valencià, Elionor Ortolà, vicepresidenta de l’entitat i d’Escola Valenciana, ha expressat la satisfacció d’haver pogut vehicular l’opinió de les persones i entitats adherides, de forma responsable i constructiva, en un tema que afecta a un poble on l’entitat té una forta implantació, com ho demostra la participació dels centres escolars en la Trobada d’Escoles Valencianes, el Premi Sambori i tantes altres activitats. Des d’Acció Cultural del País Valencià, es valora que la iniciativa ha volgut palesar el valor cultural i pedagògic que tenen els Murals Literaris del Passeig del Batà. Amb els centenars de signatures recollides entre la comunitat docent del País Valencià, les Illes Balears i Catalunya ha quedat palés l’alt valor pedagògic dels Murals d’Antoni Espinar, així com la riquesa patrimonial i cultural que aquesta obra suposa per a la població de Muro. La recollida de més de 800 signatures entre les dues iniciatives en poc menys de dues setmanes n’és el millor aval.
Des de les dues entitats, es desitja i es confia que aquesta obra, tan valorada tant per la gent i entitats de la comarca com pel professorat que es dedica a ensenyar la nostra llengua, es conserve al passeig del Batà.
 

Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb el suport de