Ens retrobem pel 25 d’abril sota el cant combatiu d’Andreu ValorHem hagut d’esperar tot un any, però tot i els entrebancs d’una setmana marcada pel mal oratge, hem pogut retrobar-nos per a gaudir d’un concert en directe. El 25 d’abril més descentralitzat de les darreres dècades arrancava amb un matí ple de concentracions a diverses poblacions del territori i amb el clam de centenars d’entitats locals i comarcals que treballen per la llengua, per la cultura i pel país. Llíria va estar la població elegida per a celebrar l’acte central de la Diada. La capital de la comarca del Camp de Túria va albergar el concert d’Andreu Valor que presentava «Insurrecte», el seu últim i guardonat treball.

Més de tres-centes cinquanta persones s’hi van aplegar al Teatre de la Unió Musical, que a les 17 h obria les portes. L’acte s’encetà amb el merescut homenatge a Enric Tàrrega, Tina Soler i Agustí Agulló pel seu compromís amb l’entitat i amb el país. L’emoció va omplir el teatre des de l’inici de l’esdeveniment, quan la presidenta d’Acció Cultural del País Valencià (ACPV), Anna Oliver, i el president de la Societat Coral del Micalet, Tonetxo Pardiñas, van lliurar un socarrat a cadascun dels familiars dels homenatjats.

A continuació, vam poder gaudir de l’actuació d’un Andreu Valor que tragué l’ànima en cada cançó. Això és com tot, Et declare la pau i El progrés van ser alguns dels temes del seu darrer disc «Insurrecte» que va entonar el de Cocentaina, encara que tampoc no va deixar d’interpretar els clàssics Ací em pariren i ací estic o Tornarem a caure, acompanyat pel cant simultani del públic.

A la sonoritat renovada d’aquest últim treball de Valor, on destaca la incorporació de noves textures visuals i sonores, s’afegiren les artistes locals Mireia Vives i Maria Faubel, a més del Cor de L’Eliana, que aparegué davant el públic en un format reduït. Maria Faubel, cantautora de Llíria, va ser qui encetà les col·laboracions, delectant-nos junt a Valor amb una deliciosa interpretació de la cèlebre cançó de Leonard Cohen. Tot seguit, tots dos van entonar també el poema musicat del menorquí Ponç Pons, Cendra viva.

La segona col·laboració arribaria de la veu de Mireia Vives. La cantant edetana, jugava a casa i ho sabia, i es va notar des de la primera nota del tema Mentre sol autogestione el meu plaer, en una versió amb molta força. Andreu i Mireia ens regalaren una interpretació d’El desig i el convit farcida de sensibilitat i molta tendresa. La veu dels dos, les paraules de Joan Salvat-Papasseit i la música de Borja Penalba no podien fer altra cosa que entusiasmar al públic. Més tard també vam poder gaudir de la lliriana en solitari, quan entonà el seu famós tema Dona peix.

La darrera col·laboració va ser la del Cor de l’Eliana, que arrencà amb una versió del Bella Ciao amb la qual va aconseguir aborronar el públic, per a després interpretar el tema No sé odiar però vull. Per a cloure el concert, Que tinguem sort, tema emblemàtic del nostre volgut Lluís Llach, va estar cantat a l’uníson per tots els artistes participants, que van ficar la cirereta del pastís d’una vesprada per al record.

El concert va emetre’s per streaming a través del canal de YouTube d’ACPV. Per veure-lo, entra en el següent enllaç: https://youtu.be/6cnRQ4scVUU

Fotografies de l’homenatge a Enric Tàrrega, Tina Soler i Agustí Agulló i del concert d’Andreu Valor

Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb la col·laboració de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport.
Generalitat Valenciana

Conselleria d'Educació Conselleria d'Educació