Presentació del llibre “Papers de l’observador”, de Joan F. Mira



El dijous 20 de maig es presenta a l’Octubre CCC la darrera obra de Joan F. Mira, editada conjuntament per l’editorial Afers i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.

L’autor estarà acompanyat per Tomàs Llopis, escriptor, professor i vicesecretari d’Acció Cultural del País Valencià.

L’escriptor, antropòleg i sociòleg Joan F. Mira (València, 1939), durant molts anys president d’ACPV, presenta al públic un nou llibre, en aquest cas un conjunt de textos assagístics sobre les temàtiques més variades que l’autor ha recopilat a partir d’articles dispersos en revistes, actes de congressos o llocs equivalents.

Com diu el propi Mira, “Durant molts anys, prop de cinquanta, una part substancial del meu ofici ha estat mirar atentament, al meu voltant i dins de mi, i posar-ne els resultats en lletra escrita. Aclarint, sobretot, que, en el meu ofici (o caldria dir «oficis»), mirar volia dir observar i a l’observador calia aplicar-li el sentit grec de skeptikós, que no és només el dels «escèptics» antics o moderns, que se suposa que miren sense concloure, sense partit ni doctrina, sinó el de qui mira atentament, reflexiona, i sobretot intenta entendre allò que veu i traure’n algun entrellat comprensible.

Els textos triats s’agrupen en els quatre grans apartats que conformen el gruix de les preocupacions i de l’obra de Mira: “Llengües i literatures”, “Històries, països i gents”, “Persones i converses”, i “Observacions, fets i pensaments”.

Per posar només un exemple de l’interès excepcional del llibre en destacarem la secció “Persones i converses” que recull les tres úniques entrevistes que ha fet Joan Francesc Mira i el sol nom dels entrevistats ja és un indici del valor documental d’aquests textos: Vicent Andrés Estellés, Miquel Batllori i Joan Coromines. Completen la secció les aproximacions a dues figures cabdals en la història del País Valencià recent: Alfons Cucó i Joan Fuster.

Ressenya de Tomàs Llopis en aquest enllaç


Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb el suport de