La Plaça del Llibre: de la consolidació a la normalitzacióMés de 15.000 persones participen en les 70 activitats de la 9ª Plaça de València i 4.000 a la 3ª Plaça de Castelló. La Plaça enforteix la seua implantació territorial obrint-se a la ciutat d’Elx. Noruega de Rafa Lahuerta (Llibres de la Drassana), es converteix en el títol més venut a l’acumulat de les Places del Llibre d’enguany.

El projecte de la Plaça del Llibre es consolida com a gran aparador de la literatura en valencià a tot el territori. Així ho demostra l’afluència de visitants a la 9a edició de la Plaça de Llibre de València, celebrada del 27 d’octubre a l’1 de novembre a la Plaça de l’Ajuntament, que ha comptat amb vora 15.000 participants en les més de 70 activitats oferides tant per a públic adult, com familiar i escolar; el que implica un 50% més de visites respecte a l’edició anterior. A més a més, unes 4.000 persones van participar a les 36 propostes de la 3ª edició de la Plaça a Castelló, que va tindre lloc del 14 al 24 d’octubre a la Plaça de Santa Clara. D’aquesta manera, i amb la presentació de la primera edició de la Plaça d’Elx el dissabte 27 de novembre i la previsió d’inauguració de noves places de cara el 2022; aquest projecte reivindica el seu caràcter vertebrador, de difusió de la producció editorial i, conseqüentment, de normalització literària a tot l’àmbit lingüístic.

Com va explicar Jesús Figuerola, president de la Fundació Full, a la inauguració de la 9ª Plaça de València, el projecte de Plaça demostra un any més que -més enllà del seu impacte econòmic-, es gaudeix “d’una triple normalitat: literària, editorial i de públic”. “Aquestes jornades literàries tenen un important valor simbòlic de reivindicació de les nostres autores i autors, així com d’una ciutadania desitjosa de llegir llibres en la seua llengua”, va afegir.Amb quasi 60 editorials i 40 autors participants a la Plaça del Llibre de València; i 15 editorials i més de 30 autors participants a la Plaça de Castelló, el programa literari valencià al mes d’octubre ha destacat pel seu caire variat i polièdric. Però, un aspecte central de la programació han estat les presentacions de les novetats editorials: novel·les, poemaris, assajos, però també contes, àlbums il·lustrats i narrativa juvenil han protagonitzat gran part d’ambdós places, despertant l’interés de bibliòfils i ciutadans curiosos en un any caracteritzat per l’adaptació a la situació sociosanitària. Tant la Plaça de l’Ajuntament de València com la Plaça Santa Clara de Castelló, han sigut escenaris de múltiples presentacions, debats i taules rodones que han girat en torn a la història, el feminisme, la política valenciana o el potencial dels llibres infantils com a eina educativa; així com concerts, teatre infantil i juvenil, però sempre amb la paraula escrita com a estendard. Altrament, aquest any, tant la Plaça de València com la de Castelló, recuperen les visites escolars, paralitzades l’any passat per la COVID-19, amb una implicació de més de 500 estudiants de cinc centres de secundària a València i de més de 500 a Castelló de tres centres d’infantil i primària. Un any més, els llibres presentats com a part de la programació encapçalen la llista de les obres més demandades. Com és el cas paradigmàtic de Noruega de Rafa Lahuerta (Llibres de la Drassana), el llibre més venut a la Plaça de València i de Castelló (i en termes absoluts el llibre més venut en l’acumulat de totes les Places del Llibre celebrades enguany). Segueixen a Noruega al rànquing dels populars: Som dones, som lingüistes, som moltes i diem prou (Eumo Editorial) de M. Carmen Junyent i Intel·ligència artificial (Sembra Llibres) d’Enric Senabre i Vicent Costa, a la Plaça de València; i Malifetes satisfetes (Andana Editorial) d’Aina Garcia-Carbó i El manifest de les cures (Tigre de paper) de The Care Collective, a la Plaça de Castelló.

Per una altra banda, la Plaça de València ha acollit les jornades de Propostes per al Foment de la Lectura a Secundària, coorganitzat per Cefire i Fundació Full. Durant aquesta trobada es compartiren reflexions, inquietuds i passió per la lectura. Els coorganitzadors valoren l’activitat com un èxit total ja que “s’han esbrinat múltiples experiències en l’aula per incentivar el gust per la lectura i el professorat va fer molta autocrítica”. Aquest triomf de participació també s’ha experimentat per part de les Biblioteques Municipals de València, les quals han impulsat els tallers infantils d’animació lectora i manualitats a la Plaça de València amb una afluència d’un total de 600 xiquetes i xiquets durant el transcurs la 9ª edició.

La Plaça del Llibre de València està organitzada per la Fundació FULL, l’Associació d’Editorials del País Valencià (AEPV), l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC) i Acció Cultural del País Valencià (ACPV). I és possible gràcies a la col·laboració d’Escola Valenciana, la Diputació de València,  l’Ajuntament de València, Biblioteques Municipals de València, la Universitat de València i EMT. La iniciativa, que forma part del Pla Valencià de Foment del Llibre i la Lectura 2017-2021 (PVFLL), compta amb el decidit suport de la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana. 


Etiquetes: Plaça del Llibre

Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb el suport de