ACPV critica la persecució judicial del valenciàL’entitat valora la sentència del Tribunal Suprem que reafirma el pronunciament del TSJCV contra l’Oficina de Drets Lingüístics de la Generalitat com un atac a la igualtat lingüística i a l’oficialitat del valencià

València, 26 de novembre de 2021. 

El Tribunal Suprem ha fet públic que desestima el recurs de la Generalitat valenciana contra la sentència del TSJCV (Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana) que anul·lava una dotzena d’articles del decret del Consell que regula la creació i funcionament de l’Oficina de Drets Lingüístics de la Generalitat. Amb el seu pronunciament, el Tribunal Suprem es posiciona al costat del PP i de la fantasmagòrica Asociación para la Defensa del Castellano, segons els quals la creació de l’Oficina deixava “desamparados” les persones castellanoparlants.

ACPV considera molt greu i negatiu el pronunciament del Tribunal Suprem, per diverses raons:
a) Novament, un tribunal espanyol interfereix en l’acció d’un govern i, de forma reveladora, només ho fan quan es tracta de lleis i normatives que protegeixen les llengües oficials no castellanes de l’estat.
b) El Tribunal Suprem menysté el caràcter de llengua oficial del valencià en el seu territori i, per tant, l’obligació que tenen les administracions de garantir que no es produeix cap cas de discriminació pel seu ús, mitjançant instruments de denúncia i, si és el cas, de sanció.
c) El pronunciament buida de contingut real el dret a la igualtat lingüística dels ciutadans, ja que els desprotegeix davant de qualsevol agressió lingüística (per l’ús, recordem-ho, d’una llengua oficial), en reduir la capacitat d’actuació de l’Oficina.

Es tracta, per tant, d’una triple agressió:
-a la capacitat legislativa i executiva de la Generalitat, sense tenir en compte que el Consell és l’expressió d’una majoria parlamentària i, per tant, del resultat d’unes eleccions i, conseqüentment, de la voluntat sobirana del poble valencià expressada en les urnes;
-a l’oficialitat del valencià en el seu territori, recollida en una llei orgànica, l’Estatut d’Autonomia;
-a la igualtat lingüística a la qual tenen dret els ciutadans i les ciutadanes que vulguen expressar-se, oralment o per escrit, en valencià, llengua oficial, i vegen vulnerat el seu dret a fer-ho, formalment protegit per la llei.

Aquest pronunciament se suma a una llarga llista de sentències del TSJCV i del Tribunal Suprem que marquen una constant de persecució de la llengua del poble valencià i dels drets dels ciutadans a expressar-se en valencià, i de menysteniment d’aquesta oficialitat. ACPV considera que ambdós tribunals atempten contra la voluntat majoritària del poble valencià, expressada en les urnes i traduïda en una majoria parlamentària i un govern electe, d’impedir la discriminació per raó de llengua.

ACPV continuarà treballant pel respecte a la voluntat majoritària i democràtica del poble valencià, i denunciant l’antivalencianisme de tribunals i sentències tan regressives.

 


Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb el suport de