Declaració d’ELEN sobre la sentència del Tribunal Suprem contra l’ensenyament mitjà catalàACPV forma part de la Xarxa Europea per la Igualitat Lingüística (ELEN)

La Xarxa Europea per la Igualtat Lingüística (ELEN), organització internacional que vetla per la protecció, promoció i benestar de les llengües europees minoritzades, condemna fermament la decisió del Tribunal Suprem contra l’ensenyament en català a l’educació secundària, que imposa que les escoles hagen d’impartir el 25% de les classes en castellà. El model educatiu d’immersió lingüística, que ha estat vigent des de la restauració de la democràcia un cop acabada la dictadura, ha tingut un èxit indiscutible i ha permès que els joves acaben l’escola amb un domini total d’ambdós llengües. El model ha rebut elogis i suport arreu del món, incloses les institucions europees.

És important destacar que, durant tot aquest temps, el model d’immersió lingüística ha gaudit del suport de la gran majoria dels catalans i ha demostrat, una vegada i una altra, que és una eina eficaç que garanteix la cohesió social, la inclusió i la igualtat d’oportunitats de tots els infants de Catalunya.

Per a ELEN i les seues entitats membres, l’educació secundària a Catalunya implica una immersió completa en català ja que s’utilitza com a llengua vehicular tant a classe com al pati. Aquest model, que ha demostrat ser un mètode pedagògic popular i eficaç, no hauria de rebre interferències polítiques ni judicials.

Si la sentència judicial s’executa tindrà uns efectes devastadors per al model d’immersió lingüística, però també per als valors del sistema educatiu. L’aplicació de la sentència es traduirà en una disminució de la competència en llengua catalana dels estudiants, i és una decisió que provocarà una profunda divisió social.

ELEN dona tot el suport a les declaracions fetes pel Govern català, i també a les que han fet les entitats catalanes membres d’ELEN, en rebuig a la sentència del Tribunal, i es referma en la necessitat de protegir el sistema d’immersió i les escoles i professors que en forment part.

ELEN explorarà totes les vies amb les institucions internacionals, europees i estatals per tal de garantir que la sentència siga anul·lada.

La presidenta d’ELEN, la professora Elin Haf Gruffydd-Jones, en referència a la sentència del Tribunal, ha afirmat que “El model d’educació d’immersió a Catalunya és efectiu i reeixit. Assegura que tots els alumnes, independentment de la seua llengua materna, siguen totalment bilingües quan abandonen l’educació formal. Es basa en la voluntat democràtica del poble català, i es fonamenta en una investigació acadèmica sòlida. Aquest és clarament el sistema adequat per a la Catalunya actual. La sentència del Tribunal Suprem imposa un percentatge arbitrari sense cap prova pedagògica de suport. En el món actual, això és inacceptable”.

ELEN 2021


Assemblea General d’ELEN en Compostela (Novembre, 2021)


Etiquetes: Cuidem la cultura ELEN igualtat lingüística

Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb el suport de