‘Arica’, documental del mes de gener a Acció Documental +



El documental Arica, de Lars Edman i William Johansson Kalén, serà el primer documental del mes de 2022. Les projeccions s’emmarquen dins del cicle Acció Documental +, organitzat per ACPV i ACICOM.

Organitzat per ACPV, Acicom, Docs Barcelona i amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, el festival portarà durant el mes de gener la pel·lícula Arica, de Lars Edman i William Johansson Kalén a diferents punts del país.

Sinopsi

Una història d’investigació impactant sobre l’abocament il·legal de residus tòxics a la ciutat xilena d’Arica. Bebès amb malformacions, càncers, avortaments no desitjats… les conseqüències van ser terribles per als habitats d’Arica, però ningú no vol assumir responsabilitats. Boliden, la multinacional sueca responsable dels fets, va amagar durant dècades el desastre. Lars Edman, un jove suec d’origen xilè, es va interessar pel cas el 2009 i la seva recerca acabarà portant la totpoderosa empresa als tribunals.

La mala fama de Boliden ve lluny. El desastre ecològic al parc natural de Doñana, que va contaminar el riu Guadiamar el 1998 i va trasbalsar la societat espanyola, es va produir per un vessament tòxic de la multinacional.

L’empresa sueca té recursos suficients per rentar la seva reputació, però l’escàndol d’Arica exigeix una reparació més profunda que una campanya de màrqueting. El govern suec pot desentendre’s de les demandes de les víctimes de l’abocament? La realitat és innegable, però el poder és capaç de tot per evitar d’assumir els costos d’indemnitzacions milionàries.

Lars Edman va néixer a Xile i va créixer al poble suec de Boliden, on originalment s’havia establert l’empresa minera. Lars ara viu al nord de Noruega i treballa com a terapeuta de la parla i el llenguatge. Lars i William van treballar junts en el primer documental sobre Arica, Toxic Playground, que va guanyar sis premis internacionals, es va projectar arreu del món i va desencadenar una demanda contra Boliden. Els realitzadors es van mantenir en contacte amb la comunitat durant quinze anys, tot treballant en aquesta història.

Willaim Johansson Kalen viu ara al nord de Noruega i treballa com a terapeuta de la parla i el llenguatge. William ha treballat com a director, productor, director de fotografia i editor des del 2006. És productor i accionista de Laika Film. Lars i William van treballar junts en el primer documental sobre Arica, Toxic Playground, que va guanyar sis premis internacionals, es va projectar arreu del món i va desencadenar una demanda contra Boliden. Els realitzadors es van mantenir en contacte amb la comunitat durant quinze anys, tot treballant en aquesta història.


PROGRAMACIÓ GENER


ALACANT

Saló d’actes de CCOO d’Alacant. Avda Salamanca nº 33, Alacant.
Dia: 27
Hora: 18 h
Aforament limitat, inscripció prèvia; alacant@acpv.cat o 690617547 (dilluns a divendres de 10:00 a 13:00h)


ALCOI

Centre Cultural Ovidi Montllor. C/ Vistabella, 8, Alcoi.
Dia: 14
Hora: 19.30 h
Aforament limitat, inscripció prèvia; alcoi@acpv.cat


LA VALL D’UIXÓ

Teatre Municipal Carmen Tur, La Vall d’Uixò

Dia: 14
Hora: 18h


GANDIA

Fundació Casal Jaume I de la Safor Valldigna, sala de conferències. C/Dona Teresa, 2
46701 Gandia
Dia: 21
Hora: 20h
Aforament limitat, inscripció prèvia; safor@acpv.cat


ELX

Casal Jaume I d’Elx. Carrer Sant Jordi, 2, 03203 Elx.
Dia: 28
Hora: 19:30 h
Aforament limitat, inscripció prèvia; elx@acpv.cat


ONTINYENT

Cine Club Utiye, Centre Comercial el Teler, Carrer Pintor Segrelles 1, Ontinyent.
Dia: 8
Hora: 20h
Aforament limitat, inscripció prèvia;
Preu entrada: 3€


PEDREGUER

Casal Cultural Jaume I Pedreguer. Carrer València, 12, Pedreguer.
Dia: 20
Hora: 19.30h
Aforament limitat, inscripció prèvia; casal@casalpedreguer.cat


VALÈNCIA

Octubre Centre de Cultura Contemporània. Carrer de Sant Ferran, 12, València.
Dia: 19
Hora: 18h
Aforament limitat, inscripció prèvia: www.octubre.cat



Etiquetes: Acció Documental + ACICOM ACPV Cinema docsbarcelona documental

Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb el suport de