Castelló acollirà la commemoració del 25 d’Abril amb una gran trobada per la llengua i la culturaAcció Cultural del País Valencià busca omplir de nou la Plaça de Bous quaranta anys després de l’Aplec de Castelló

Castelló serà l’epicentre de la jornada reivindicativa, popular, cultural i musical del 25 d’Abril, que enguany se celebrarà el dissabte 7 de maig. La ciutat acollirà, quaranta anys després, la commemoració que ACPV organitza cada any. De nou, la nostra entitat cerca omplir la Plaça de Bous, tot recordant l’Aplec de Castelló que el 1982 va omplir de gom a gom la ciutat.

La trobada recordarà una cita històrica on l’escriptor i assagista Joan Fuster va pronunciar un dels seus discursos més reconeguts en defensa de la llengua. A més, aquesta celebració també servirà d’homenatge al primer president de l’entitat amb motiu de l’Any Joan Fuster, declarat pel ple del Consell de la Generalitat Valenciana, que commemora el centenari del naixement de l’escriptor valencià (Sueca, 1922 -1992).

El regidor de Plurilingüisme i Foment del Valencià, Francesc Mezquita, i la presidenta d’ACPV, Anna Oliver, han presentat les primeres activitats d’aquest esdeveniment cultural i popular que tindrà lloc el 7 de maig, després de les vacances de pasqua, i que omplirà Castelló en un ambient lúdic, festiu i reivindicatiu. L’acte també ha comptat amb la participació del conegut escriptor Joan Francesc Mira, el president de la Federació Coordinadora de Muixerangues, Enric Sorribes, la presidenta de Castelló per la Llengua, Maria Nebot, i l’actuació musical de Mireia Vives i Borja Penalba.

Mezquita ha assenyalat que “estem molt contents que Castelló siga amfitrió, quaranta anys després, de la celebració d’un dia tan important per als valencians i les valencianes”. “Castelló és la ciutat on Fuster va pronunciar el seu èpic discurs per la unitat, i estem molt contents de commemorar l’efemèride”, ha afegit el regidor. L’edil ha destacat que l’esdeveniment comptarà amb una “gran participació de tots els agents culturals i socials de la ciutat i del País”.

Per la seua banda, la presidenta d’ACPV, Anna Oliver, ha ressaltat la importància de reafirmar la identitat com a poble, i convertir el dia set en un acte de reivindicació i festa.

L’escriptor, antropòleg i expresident d’ACPV ha expressat la satisfacció per la quantitat d’associacions socials i cíviques de la ciutat de Castelló que han estat presents a la sala i que auguren una potent mobilització.

Programació de la jornada

La jornada del 7 de maig començarà amb l’espectacle ‘Arrel’ de Noèlia Llorens ‘Titana’ i Miquel Gil. Aquesta activitat gratuïta i per a públic familiar se celebrarà al matí a la plaça Santa Clara i compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Castelló.

A la vesprada, ACPV convocarà la tradicional manifestació per la llengua, que recorrerà els principals carrers de la ciutat amb eixida des de la Farola, amb el lema “Ara i sempre, som País Valencià”. Prèviament a la marxa pels carrers de la ciutat de la Plana, a les 16:30h, se celebrarà una Trobada de Muixerangues de tot arreu del País Valencià.

Com a cloenda, se celebrarà una gran festa amb concerts i cultura popular a la Plaça de Bous. El cartell estarà format per la resta d’espectacles que conformen el Mural Sonor d’ACPV: “Pell”, amb Mireia Vives i Borja Penalba; “Veta” amb May Ibáñez i el Tardor; i “Carrer”, dirigit per la Banda No Falla. En les pròximes setmanes s’aniran desvetllant la resta d’artistes que hi col·laboraran en aquesta gran festa.

Adquisició d’entrades i autobusos

Les entrades per als concerts de la Plaça de Bous es poden aconseguir a través de la pàgina notikumi.com. A més, Acció Cultural del País Valencià facilitarà el desplaçament en autobús des de distintes localitats valencianes per acudir a una cita ineludible.


Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb el suport de