ACPV Alacant demana a la Conselleria de Sanitat que la nova denominació de l’hospital General Universitari d’Alacant siga en valenciàEl Departament de Salut Pública de l’Hospital General d’Alacant ha elaborat un manual d’identitat corporativa en el qual tan sols admeten la nova denominació i logotip en castellà.

El passat 29 de desembre la Conselleria de Sanitat va publicar una resolució que contenia la nova denominació de l’Hospital General Universitari d’Alacant, que passarà a dir-se Hospital General Universitario Dr. Balmis, de Alicante, segons recull el nou Manual d’identitat corporativa enllestit pels responsables de comunicació del Departament de Salut i que fou publicat el dilluns 21 de febrer. El nom està únicament en castellà, obviant la llengua pròpia d’Alacant, que també era la del prestigiós metge.

Per descomptat, des d’ACPV Alacant ens congratulem que el canvi de nom incloga el d’un il·lustre alacantí com el Dr. Balmis. Però ens decep que, siga de forma intencionada o no, s’haja fet a costa de la desaparició del valencià en el nom de l’hospital. En aquest sentit ens veiem en l’obligació de fer una denúncia pública perquè es respecte la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià.

D’aquesta manera, hui mateix s’ha presentat un escrit a la Direcció Territorial de Sanitat d’Alacant on hem sol·licitat als responsables de la Conselleria i del Departament de Salut de l’Hospital General d’Alacant que recapaciten en la seua decisió i tant el nom oficial com el logotip estiguen en la llengua pròpia dels alacantins i les alacantines.

Amb aquest escrit volem recordar-los que Alacant ha patit un procés d’aculturació promogut en part per les institucions públiques, que durant dècades han marginat la nostra llengua amb l’objectiu de convertir-la en residual, però no s’ha aconseguit i encara es troba al carrer a pesar de ser una llengua clarament minoritzada.

A més a més, no es pot entendre que mentre que a València i a Castelló es mantenen els noms dels hospitals en valencià, a Alacant no s’haja plantejat fer-ho de la mateixa manera, perquè és la nostra llengua, perquè ha estat silenciada durant dècades i perquè les institucions tenen l’obligació de protegir-la i de promoure-la.


Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb el suport de