La intel·ligència artificial i la llengua protagonitzen el primer acte de presentació de la iniciativa AINA a ValènciaAcció Cultural del País Valencià (ACPV) i el Setmanari El Temps acullen l’acte ‘Una llengua intel·ligent. AINA, el català en l’era digital’, que va comptar amb la presència del vicepresident i conseller del Govern de Catalunya, Jordi Puigneró

La intel·ligència artificial i la defensa de la llengua han sigut les protagonistes de l’acte de presentació d’AINA, una eina digital que vol ensenyar el català a les màquines. Acció Cultural del País Valencià (ACPV) i el setmanari El Temps han acollit aquest dijous 7 d’abril, a les 19:00 hores en el Centre Cultural Octubre, la presentació d’aquesta iniciativa impulsada pel Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el Barcelona Supercomputing Center-Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS). Es tracta de la primera volta que es presenta aquest projecte a València.

L’acte ‘Una llengua intel·ligent. AINA, el català en l’era digital’ ha estat presidit pel vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori del Govern de Catalunya, Jordi Puigneró, i, a continuació, ha tingut lloc una taula redona amb la participació del delegat a València de l’Associació Catalana d’Intel·ligència Artificial i Subdirector de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria (ETSE-UV), Francisco Grimaldo, la professora de la Universitat Jaume I, membre del Consell Rector de la CVMC i de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Rosa Agost i, per últim, el president d’ACICOM, José Ignacio Pastor. La presentació ha estat conduïda per la periodista Emma Tomàs i també ha comptat amb una actuació musical a càrrec del cantant Àlex Blat, de Tardor.

‘AINA’ és una iniciativa que busca generar recursos digitals i lingüístics necessaris per a facilitar el desenvolupament d’aplicacions basades en la intel·ligència artificial i les tecnologies, com ara assistents de veu, traductors automàtics o els agents conversacionals en català amb l’objectiu de garantir l’accés a la nostra llengua en l’era digital.

El primer recurs generat és el corpus del català per entrenar els algoritmes d’intel·ligència artificial amb 1.770 milions de metadades associades a paraules. El proper pas serà generar models de llengua, de parla i de traducció utilitzant xarxes neuronals multicapa, perquè les empreses que creen aplicacions basades en intel·ligència artificial (IA), com ara assistents de veu, traductors automàtics, agents conversacionals, etc., puguen fer-ho fàcilment en català.

Dona la teua veu”

El projecte AINA necessita aconseguir milions i milions d’hores de veu en català de persones de tots els gèneres, edats, varietats dialectals i registres, per “ensenyar” a les màquines a aprendre la llengua amb les seues variacions. Així, la ciutadania pot ajudar a construir el diccionari oral de català que tota màquina necessita per aprendre la nostra llengua. A més, aquesta base de dades podrà ser utilitzada per totes les companyies tecnològiques i serà un diccionari obert i accessible a tothom.

La participació ciutadana a la campanya de recollida de veus es farà a través de la iniciativa de Common Voice de Mozilla pel català, una plataforma on tothom que ho vulga podrà llegir i enregistrar un nombre il·limitat de frases (agrupades de 5 en 5, però sense límit) per ajudar les màquines a aprendre com parlem les persones. Tot i que aquesta col·laboració es pot fer de manera totalment anònima i sense cap registre previ, conèixer els paràmetres de gènere, edat i variant dialectal de la persona “donant” de veu facilita molt la feina de classificar les dades de veu obtingudes i, alhora, permet saber si s’està contemplant tota la diversitat lingüística del català. Per això, la campanya anima la ciutadania a registrar-se i crear un perfil a la plataforma per avançar més ràpidament en els objectius del projecte AINA.

FOTOGALERIA – PRESENTACIÓ AINA

AUTOR FOTOS: JORDI GARCIA- DEPARTAMENT DE LA VICERPRESIDÈNCIA DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA


Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb el suport de