Castelló va ser l’escenari on el 7 de maig vam cridar alhora per a seguir fent paísEl dissabte passat, la mateixa ciutat que va veure al 1982 un Joan Fuster que cridava “o ara o mai”, el mateix lloc on van ser signades les Normes de Castelló 90 anys enrere, tornà a ressonar.

El 7 de maig va ser una jornada de celebració i commemoració de la nostra Diada del 25 d’abril. Com totes sabem, celebrar eixe dia és celebrar la cultura, és celebrar les nostres arrels per a seguir fent país. Després de l’aturada provocada per la pandèmia, Acció Cultural hem tornat a mobilitzar milers de persones perquè criden alhora que som i serem el poble valencià, el País Valencià.

Enguany la convocatòria ha estat marcada per la descentralització dels actes a la ciutat de Castelló de la Plana i el nostre lema ha estat Ara i sempre. Som País Valencià. La jornada festiva va arrancar al migdia, amb el lliurament d’un socarrat a Vicent Pitarch, per la seua trajectòria com a defensor dels nostres drets lingüístics, i amb el concert d’Arrel, l’àlbum del Mural Sonor que fa un repàs per la música tradicional valenciana i que ha estat dut a terme pels artistes Miquel Gil i Noelia Llorens Titana.

Després de dinar, es donà el tret d’eixida per a la manifestació amb la trobada de muixerangues que, acompanyades per colles de dolçaines i tabals, van donar-li encara més color, música i germanor a la Diada. Va ser tot un espectacle, un l’espectacle que ens arrela a la nostra història i que ens fa estimar-la.

Finalment, vam poder gaudir de la posada en escena de la resta del Mural Sonor: els artistes participants dels àlbums Carrer, Pell i Veta van apujar a l’escenari de la plaça de bous de la ciutat per a interpretar i fer-nos cantar els millors temes de la música en valencià. L’espectacle, a més, va estar marcat pel parlament de la presidenta d’ACPV, Anna Oliver, qui, junt amb la resta de la junta directiva de l’entitat, va encoratjar el poble valencià a defensar el que és nostre i a continuar lluitant pel nostre reconeixement cultural, social i polític.

Amb tot, volem donar les gràcies de tot cor per confiar una vegada més en ACPV a tot el públic assistent i manifestant, a les muixerangues i colles de dolçaines i tabals, als botafocs, a totes les associacions que van participar en els actes organitzats durant la jornada, a les institucions que ho van fer possible i a la gran colla d’artistes que ens van fer tornar a aborronar-nos amb la música cantada en la nostra llengua.

Estimem el País Valencià i el valencià, i no pararem d’exigir i de cridar per la dignificació de la nostra llengua i cultura com a única via possible per a assolir canvis positius en la consciència popular valenciana, les institucions i les lleis. Seguim i seguirem reivindicant els nostres drets com a poble i seguirem, també, mobilitzant-nos pel canvi i el progrés de la nostra terra.

Visca el País i visca la unitat de la llengua!

Perquè som i serem, ARA I SEMPRE SOM PAÍS VALENCIÀ.


GALERIA

Fotògraf: PRATS i CAMPS


Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb la col·laboració de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport.
Generalitat Valenciana

Conselleria d'Educació Conselleria d'Educació