ACPV demana al President Ximo Puig que pose fi a la censura de TV3 al País Valencià imposada pel Partit Popular



Una concentració de representants de diferents entitats valencianes demana la reciprocitat d’À Punt, TV3 i IB3.

València, 29 d’ocutbre de 2022

Avui ha tingut lloc una concentració de representants de diferents entitats valencianes (ACPV, Acicom, El Tempir, Escola Valenciana, FOLC, Maestrat Viu, Reciprocitat Ara i STE-PV) davant del Palau de la Generalitat, seu de la Presidència del Consell, per a demanar públicament al President Ximo Puig que es pose fi a la censura de TV3 al País Valencià imposada pel PP.

Després de gairebé dues legislatures del Govern del Botànic, s’han produït molts avanços en la normalització de les relacions entre les direccions d’À Punt, TV3 i IB3: l’actual direcció d’À Punt ha fet en aquest sentit passes molt importants, com cap altra direcció, en la col·laboració efectiva, traduïda en projeccions simultànies, compra de sèries per a ser emeses per la televisió valenciana (“Merlí”) i coproduccions. També el Consell Rector de la Corporació, sota la presidència de fet de Mar Iglesias, ha aprovat l’entrada en la plataforma de continguts audiovisuals Bon Dia. Resta només, doncs, el pas efectiu de la reciprocitat.

I per a fer-la realitat, cal recordar, primer, que no hi ha impediments tècnics: és cert que per a poder rebre al País Valencià tots els canals de la televisions públiques catalana i balear ens cal la concessió d’un segon múltiplex al Govern valencià, i que cal denunciar la negativa del Govern espanyol a fer-ho, contradint tota la seua retòrica de respecte a la realitat plurilingüística i pluricultural de l’Estat. Però també ho és que en el múltiplex actualment cedit per la Generalitat hi ha lliure l’espai inicialment reservat per al previst segon canal d’À Punt, el qual està descartat per raons pressupostàries És per aquest espai disponible per on de manera immediata podria arribar el senyal de TV3 al País Valencià, restaurant si més no la situació prèvia a l’arribada al PP al Govern valencià. Es tracta, doncs, només d’una qüestió de voluntat política.

I, en segon lloc, pel que fa a la voluntat política, cal recordar que el 19 de juliol de 2021 ACPV va organitzar un acte amb la participació de les universitats valencianes, les principals empreses de l’audiovisual valencià, les entitats i el conseller Vicent Marzà, en el qual el conseller va explicitar el seu ple suport, i el del partit que representa, Compromís, a l’execució de la reciprocitat, com també ha fet diverses vegades Unides Podem. Per tant, resta només la voluntat política del PSOE i particularment del President, ja que la Secretaria Autonòmica de Comunicació depén directament de Presidència.

Set anys després del canvi de cicle que va tenir lloc el 2015, totes les parts implicades en la qüestió (direcció d’À Punt i Consell Rector de la Corporació) han fet la part que els pertocava per a revertir la censura imposada pel PP i avançar cap a la reciprocitat de les tres televisions i ràdios. Resta, només, Presidència. I al president ens adrecem avui per a demanar-li que faça allò que el respecte a la llibertat d’expressió i a la llibertat de lliure elecció de mtijà de comunicació demana (posar fi a la censura) i avançar en la mateixa direcció que han fet la resta d’agents implicats.

Volem poder elegir, Volem poder veure TV3 i IB3 al País Valencià.

Llegiu el Manifest


Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb el suport de