Unai Sordo presenta el seu nou llibre a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània



VALÈNCIA- 09/11/2022.

L’auditori del Centre de Cultura Contemporània de València acollia aquest dilluns passat 7 de novembre la presentació del llibre del secretari general de CCOO, Unai Sordo, ‘Los sindicatos y el nuevo contrato social. Cómo España salió del ERTE’, organitzada per la Secretaria de Cultura de CCOO PV, amb un format d’entrevista col·loqui, amb la intervenció de la secretària general de CCOO PV, Ana García.

La periodista d’El Temps, Violeta Tena, iniciava la presentació amb una cita de M. Eugenia Rodríguez Palop: “Aquest llibre conta la manera en què una catàstrofe va poder il·luminar un nou ordre social i com van lluitar els treballadors a Espanya per evitar que la por es convertira en una gàbia

Anna Oliver i Eliseu Climent, presidenta i president honorífic d’ACPV respectivament, així com el secretari de l’entitat, Toni Gisbert representaven la nostra entitat en un acte en què destacava la presència del vicepresident segon del govern valencià, Hèctor Illueca, així com les conselleres Rosa Pérez i Isaura Navarro i el conseller Rafael Climent. També hi assistiren un gran nombre de representants de diferents partits polítics.

Ampliar l’estat del benestar no és suficient, urgeix un contracte social nou

i una revertebració profunda del país” Unai Sordo.

Preguntat per la motivació per a la recopilació d’articles sobre la convulsa situació sociopolítica i econòmica d’aquests tres últims anys, Sordo responia que va intentar donar compte d’unes polítiques inèdites per a fer front una pandèmia sanitària i la profunda crisi econòmica derivada. L’autor considerava necessari relatar l’aposta per unes polítiques laborals en l’antítesi de les utilitzades en les anteriors crisis espanyoles des dels anys 70 (devaluació interna, precarització sistemàtica de la contractació i dels salaris…) i en línia amb el que el sentit comú recomanava a la resta d’Europa (protecció de l’ocupació, utilització dels ERTO, protecció dels sectors essencials…)

07/11/2022. València, OCCC. Presentació del llibre Los sindicatos y el nuevo contrato social, d’Unai Sordo (secretari general de CCOO). Cómo España salió del ERTE. Foto: PRATS i CAMPS

La secretària general valorava la bona salut del diàleg social autonòmic i els fruits que ha collit “a les mesures d’urgència acordades en #Alcem_nos van seguir les del #PlaReactiva de lluita contra la inflació, el suport a autònoms i famílies afectades, les mesures d’eficiència, d’estalvi i d’autonomia energètica”. No obstant això i malgrat tot l’aconseguit, el sindicat considera que ha d’agilitar el treball de les meses de diàleg per completar tot el procés: anàlisi, disseny, revisió de la implementació de les polítiques, avaluació quantitativa i qualitativa.

Al llarg de la xarrada s’abordava també l’impacte de mesures llargament reivindicades pel sindicat, com l’augment del salari mínim interprofessional, la revaloració de les pensions o l’aprovació de la reforma laboral. Finalment, la resposta d’Unai Sordo davant el gran repte de com enfrontar els postulats reaccionaris de l’extrema dreta, aqueixos enclavaments segurs (encara que rancis, excloents, perillosos) davant la incertesa que tenalla les persones? és que reforçar l’estat del benestar no és suficient, és determinant una revertebració social profunda mitjançant l’apoderament col·lectiu.


Etiquetes: literatura

Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb el suport de