ACPV insta al Defensor del Poble perquè presente recurs d’inconstitucionalitat contra la reforma de la Llei de Plurilingüisme.


ACCIÓ CULTURAL DEL PAÍS VALENCIÀ PRESENTA EL RECURS D'INCONSTITUCIONALITAT AL DEFENSOR DEL POBLE PER LA LLEI DE PLURILINGÜISME

L’entitat denuncia discriminació lingüística i vulneració de drets per la suspensió de la normativa

Acció Cultural del País Valencià ha instat al Defensor del Poble perquè presente un recurs d’inconstitucionalitat contra la Llei 7/2023, de 26 de desembre. Aquesta llei, de mesures fiscals, de gestió administrativa i financera, i d’organització de la Generalitat, ha generat controvèrsia per la suspensió de determinats articles de la Llei de Plurilingüisme de 2018 en àmbits amb predomini del castellà.

Segons Acció Cultural, l’article 108 introdueix una suspensió de vigència asimètrica, creant un règim jurídic territorialment diferenciat en matèria educativa dins del mateix País Valencià. Això s’argumenta com una violació del principi de territorialitat única, establert a l’Estatut d’Autonomia.

L’entitat destaca que aquesta disposició genera una discriminació clara en l’àmbit de l’educació, atorgant drets i obligacions diferents de la ciutadania en funció de la llengua oficial del seu municipi de residència. Això contradiu l’article 14 de la Constitució espanyola, que proclama la igualtat de tots els ciutadans davant la llei.

Acció Cultural també denuncia que l’article 108 protegeix i fomenta més el castellà que el valencià, violant l’Estatut d’Autonomia que reconeix el valencià com a llengua pròpia. Aquesta disposició, segons l’entitat, posa entrebancs al coneixement i promoció del valencià, contravenint les obligacions de l’administració pública de promoure les llengües cooficials.

L’entitat sol·licita al Defensor del Poble que interpose un recurs d’inconstitucionalitat, argumentant infraccions de l’ordenament jurídic i la vulneració de drets lingüístics. Amb aquesta acció, Acció Cultural del País Valencià busca protegir els drets educatius i lingüístics de la ciutadania valenciana i garantir la igualtat i el respecte a la diversitat cultural.

A més, des d’ACPV s’ha posat en marxa un correu electrònic el qual està destinat a rebre queixes i propostes de la comunitat educativa a través docentsperlallengua@acpv.cat. En l’organització s’espera que siga un espai de recull de tots els incompliments legals i vulneració de drets que estan patint els valencianoparlants.


Etiquetes: ACPV Defensor del Poble Llei de Plurilingüisme PPVOX

Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb el suport de