Milers de persones responen a la crida d’Acció CulturalContra els atacs frontals de la llengua i cultura valencianes per part del
govern de PP-VOX

Hui 27 d’abril milers de persones han tornat a eixir al carrer en resposta a la convocatòria feta, un any més, per Acció Cultural del País Valencià amb motiu de la diada del 25 d’Abril i la commemoració de la Batalla d’Almansa i la pèrdua de les institucions i lleis pròpies.

Enguany, amb el lema «País Valencià: llengua, cultura, futur» els valencians i les valencianes han recorregut els carrers de València amb un objectiu comú: Denunciar les regressions antidemocràtiques patides pel poble valencià per part dels partits PP-VOX des de la seua instauració com a govern. La Diada ha transcorregut tranquil·la i sense incidents, en un ambient clarament reivindicatiu acompanyada, naturalment, de la cultura popular.

Un 25 d’abril contra l’agenda d’un govern d’extrema dreta que pretén fins i tot negar el nom del nostre territori, País Valencià, per tal de discriminar tot allò que suposa aquesta denominació, nominalment i culturalment. En aquest sentit, ACPV ha volgut posar el focus de la lluita en quatre eixos fonamentals que poden vertebrar les lluites col·lectives d’una part de la ciutadania valenciana:

Primer, la lluita pels drets lingüístics, per la memòria democràtica i per l’antifeixisme. La proposta de lleis com la llei mal anomenada de la concòrdia, provoca l’efecte contrari del que promulga, invisibilitza i deixa desprotegides i oblidades les víctimes del feixisme. Casos com la vergonyosa retirada a l’atorgament del Premi Guillem Agulló, un referent de l’antifeixisme, són un precedent de la censura i l’alimentació de l’odi amb el qual aquests partits governen.

Segon, la lluita de la societat valenciana que demana una escola, de qualitat i en valencià. La proposta d’ILP presentada pel nou govern suposa l’oblit de l’administració i tot l’alumnat de tenir un coneixement suficient de les dues llengües oficials en finalitzar l’etapa d’escolarització obligatòria i ho fan sota el discurs d’una falsa capacitat de tria. De nou, una agressió cap a la llengua pròpia i els drets lingüístics, perquè garantir l’aprenentatge i la competència lingüística en igualtat no és una qüestió de preferència, és una qüestió de drets.

Tercer, la societat valenciana necessita uns mitjans de comunicació públics, independents i en valencià i la proposta de llei de mitjans de comunicació feta pel govern posa en perill tant la independència dels mitjans com l’ús del valencià. El control de la radiotelevisió pública valenciana mitjançant l’elecció dels membres del principal òrgan de govern, canviar i triar a gust el consell d’informatius o la intenció de canviar el llibre d’estil recorden els temps de la censura, la manipulació i la cancel·lació.

I quart, és essencial una gestió del territori que respecte el territori i la població, que no siga espremut per polítiques extractives i especulatives.

Amb tot açò, des d’Acció Cultural s’aposta per fer una projecció cap al futur on prevalga l’esperança i la resistència davant un govern que censura, que imposa ideològicament i discrimina la cultura i llengua pròpies. Gràcies sempre, a la força de la gent que se suma, es mobilitza i fa la força necessària perquè les situacions puguen canviar.

ACPV continuarà treballant perquè el País Valencià siga un País antifeixista, lliure, i amb drets. Un País amb llengua, cultura i futur.

27/04/2024. Manifestació del 25 d’Abril als carrers de València, convocada per Acció Cultural del PV. Foto: ©PRATS i CAMPS


Etiquetes: ACPV

Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb el suport de