Crònica de la Diada de Sant Joan: El viatge de la Flama del Canigó



Enguany, Acció Cultural del País Valencià (ACPV) i el club ciclista Tombatossals de Castelló de la Plana han dut a terme una campanya de Sant Joan inèdita, plena d’esforç i emoció. Amb el suport d’ACPV, els membres del club ciclista han afrontat el repte d’arribar fins al cim del Canigó per portar la Flama fins al Grau de Castelló. Aquesta fita ha requerit un impressionant recorregut de 7 hores de trajecte a peu fins al cim, seguit de 14 hores de trajecte en bicicleta, cobrint un total de 418 km de carretera. Gràcies a l’esforç col·lectiu, la Flama del Canigó va arribar puntualment al Grau a les 20.30 h.

Abans d’aquest simbòlic aterratge, la flama havia passat pel Parlament de Catalunya. En un acte on va estar pressent la presidenta d’ACPV, Anna Oliver, allà, rebuda pel president del Parlament, Josep Rull, i Xavier Antich, president d’Òmnium Cultural, i la resta d’autoritats pressents.

El trajecte ha inclòs diverses parades a poblacions com Sant Carles, Benicarló, Cabanes i Benicàssim, on la Flama ha estat entregada a diferents col·lectius locals. Més de 20 ciclistes han participat en aquesta aventura, pedalant sense descans per assegurar que la Flama arribés a temps al Grau.

L’arribada de la Flama al Grau ha estat un moment carregat d’emoció per als participants, rebuts calorosament per una multitud de persones. Durant la celebració de benvinguda, es va llegir el manifest de Sant Joan, aquest any a càrrec d’Antoni Porcar, membre del Centre Excursionista de Castelló i de la Colla Pixaví. Aquesta colla va instaurar les fogueres al Grau als anys setanta, deixant una empremta inesborrable en la història local i convertint-se en una tradició consolidada. En les seues paraules, Porcar va subratllar la importància de mantenir vives les tradicions i va destacar l’esforç col·lectiu que ha fet possible aquesta fita. Després dels parlaments, es va encendre la foguera a la vora del mar amb el foc del Canigó, donant pas a una nit festiva i d’encontres.

La nostra entitat ha estat, durant més de quaranta anys, la institució encarregada de portar la Flama del Canigó arreu del País Valencià. Aquesta edició ha tingut un significat especial gràcies a la participació, el suport i l’esforç de moltes persones, convertint la campanya en un èxit rotund.

La Safor

Diumenge 23 de juny de 2024, la ciutat de Gandia va viure una celebració de Sant Joan carregada d’emoció i tradició amb l’arribada de la Flama del Canigó. La jornada va començar a les 19.30 h, quan la flama va ser rebuda al passeig marítim de la platja de Gandia. L’actuació del grup de danses Roda i Volta va amenitzar l’arribada, aportant un toc festiu i cultural a l’esdeveniment.

A les 21.00 h, es va procedir a la lectura del Manifest de la Flama del Canigó 2024, un moment solemne que va recordar a tots els presents la importància de mantenir vives les nostres tradicions i la nostra cultura. El manifest va ser seguit d’un sopar popular a les 21.30 h, durant el qual els assistents van poder gaudir de la gastronomia local mentre esperaven l’encesa de la Foguera de Sant Joan.

Un dels moments més destacats de la nit va ser l’encesa de la foguera, realitzada amb la Flama del Canigó. La foguera va il·luminar la nit de Sant Joan, simbolitzant la unió i la continuïtat les nostres tradicions. Simultàniament, la Societat Excursionista de la Safor va recollir la flama per traslladar-la a l’emblemàtic Molló de la Falconera, des d’on la lluerna va il·luminar l’aresta sud-est.

Aquest any, la Flama del Canigó va arribar a Gandia i va ser traspassada a la nostra foguera. Posteriorment, va ser entregada a la Societat Excursionista de la Safor, que la va pujar aquella mateixa nit al Molló de la Creu.

Un any més, la rebuda de la Flama del Canigó va ser un èxit, gràcies a la col·laboració del Casal Jaume I la Safor d’Acció Cultural del País Valencià i les balladores de Roda i Volta. La Flama del Canigó va portar amb ella un missatge d’unitat i d’esperança, celebrat per totes les persones presents.


Etiquetes: ACPV Castelló Flama del Canigó la Safor

Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb el suport de