Acció Cultural de País Valencià diem NO a la LLEI ROVIRA



LA LLENGUA NO ES TOCA, convoquem concentracions i ens sumem a les convocades per la Plataforma per l’Ensenyament Públic el dia 27 de juny

Dijous 27 de juny està previst que PP i Vox aproven a les Corts Valencianes l’anomenada llei de “llibertat educativa”: La censura que el govern PP-VOX imposa a qualsevol manifestació cultural en valencià arriba a les escoles. 

Com vam dir al manifest, que van signar 13.994 persones en menys d’una setmana, és una proposta que va obertament contra el valencià. És una llei que busca la imposició del castellà i reduir els drets de les persones que volen estudiar  o ser ateses en valencià. 

El desficaci en defensa de la llei el va protagonitzar el conseller J.A. Rovira en l’entrevista del 13 de juny en A PUNT en la qual va dir que els “experts” li recomanaven que a les assignatures en valencià es pogueren respondre els exàmens en castellà i, en canvi, les que es cursaren en anglés ell pensava que calia respondre-les en anglés. Els experts que aconsellen el conseller no els coneixem, però d’altres de reconegut prestigi internacional com ara Joaquim Dolz afirmen que la llei no respon a cap criteri científic ni pedagògic i que les conseqüències de la seua aplicació serien dramàtiques per a la supervivència de la nostra llengua.

El preàmbul de la llei parla de llibertat, però és una llibertat falsa, ja que només podran  triar les famílies que neguen als seus fills i filles el dret a aprendre valencià. És un pas més del PP-VOX per reduir l’ús de la llengua pròpia i fer-la desaparéixer, perquè:

— A les comarques valencianoparlants només es garanteix que l’alumnat tinga l’assignatura de valencià. 

— Converteix l’alumnat de les zones de predomini lingüístic castellà en ciutadania de segona categoria. Es permet l’exempció d’estudiar valencià i es prohibeix que hi haja àrees en valencià, fins i tot en el cas que ho demanen les famílies. Seran ciutadans i ciutadanes valencianes a qui no se’ls haurà permés aprendre valencià.

— La llei no compleix el mandat estatutari perquè totes les ciutadanes i ciutadans, en finalitzar els estudis obligatoris, coneguen i puguen usar el valencià i el castellà en igualtat de condicions. Tots els estudis realitzats per diferents universitats, tant del País Valencià com d’altres zones bilingües del món, demostren que només en aquells programes lingüístics que donen una major presència al currículum a la llengua minoritzada, el valencià en el nostre cas, es garanteix aqueix coneixement equivalent.

— La llei atempta directament contra els drets lingüístics de les persones valencianoparlants i castellanoparlants. A una part important de la població el sistema educatiu no li haurà facilitat el dret de conéixer el valencià i l’administració PP-VOX s’excusarà en això per negar el dret a ser atesos i ateses en valencià.

Des d’Acció Cultural del País Valencià tornem a dir contundentment NO A LA LLEI ROVIRA i, en cas que siga aprovada, sol·licitarem al Govern espanyol que presente un recurs d’inconstitucionalitat exigint la suspensió de la seua vigència, ja que el futur de la nostra llengua està en joc.

PER LA RETIRADA DE LA LLEI ROVIRA

LA LLENGUA NO ES TOCA

VOLEM LLIBERTAT PER APRENDRE I VIURE EN VALENCIÀ


Etiquetes: ACPV Noalalleirovira

Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb el suport de