Acció Cultural inicia el Correllengua a Vila-real i GandiaDes de fa anys, Acció Cultural del País Valencià (ACPV) comença el curs amb el Correllengua, una campanya de tallers escolars, cercaviles i actes als carrers per la llengua i la cultura, que s’inicia l’última setmana de setembre i es perllonga durant tot el mes d’octubre.

Cada any, es tria un o dos autors emblemàtics de la nostra cultura. L’any passat van ser els poetes Vicent Andrés Estellés i Salvador Espriu, i enguany són els també poetes Roís de Corella i Joan Vinyoli. La Secció d’Ensenyament d’ACPV prepara materials didàctiques (auques i unitats escolars d’infantil, primària i secundària) per treballar els autors en l’aula, amb l’objectiu de donar-los a conèixer als nostres joves. Es tracta que valoren la importància de la nostra cultura, que ha donat autors i obres de gran vàlua i projecció.

 

Però aquesta és només una part del Correllengua. A més, la Flama de la Llengua visita els centres d’ensenyament que participen (l’any passat 150 instituts), i es fan tallers amb conta-contes i altres activitats.

A més, a molts pobles tenen lloc cercaviles que recorren els carrers de manera festiva, acompanyats per grups de cultura popular (dolçaines i tabals, grups de danses, muixeranguers, nans i cabuts…), per celebrar públicament que el 9 d’Octubre va nàixer el País Valencià i el rei Jaume I ens va portar llengua i institucions pròpies, i que els valencians i valencianes d’avui som hereus d’aquell patrimoni, que ens identifica i ens fa poble.

Així, els actes organitzats per Acció Cultural comencen el divendres 26 de setembre a Vila-real, on tindrà lloc la cercavila pels carrers de la població.

A les 19 hores s’iniciarà la cercavila, acompanyant la Flama de la Llengua, al cantó de l’avinguda de la Murà amb Pere III. Aquesta cercavila estarà formada per gent de les diferents entitats, partits i sindicats que s’han adherit a l’acte, així com per totes aquelles vila-realenques i vila-realencs que s’hi vulguen afegir. Recorrerà el carrer Pere III, la plaça Bayarri i el carrer Major Sant Jaume, fins arribar a la plaça Major, on serà rebuda per diferents membres de l’equip de govern municipal. 

A continuació, llegirà el manifest del Correllengua 2014 el periodista Xavier Rubert, extreballador de Canal 9, en nom de totes i tots els seus companys i dels valencians que han donat suport a la campanya de recollida de signatures en exigència d’una televisió pública, en valencià i de qualitat, impulsada per una Comissió Promotora de la qual forma part Joan F. Mira, president d’ACPV, i que ha tingut el suport de prop de 90.000 persones en quatre mesos. 

I després del 26, el dissabte 27 la Flama de la Llengua arribarà a Gandia, on hi haurà una Fira d’Entitats tot el dia i una cercavila pel centre de la capital de la Safor a partir de les 19,30h. La jornada clourà amb un sopar popular i un concert de música en valencià.

Posteriorment, el Correllengua continuarà a Vila-real a les escoles, on la Flama anirà el proper dimecres, dia 1 d’octubre, recorrerà diferents poblacions de les Planes al llarg de la setmana i arribarà a Castelló els dies 2 i 3. I també arribarà les Riberes, la Vall d’Albaida, les Marines i els Vinalopons…i finalment l’Alacantí. Tot un mes d’actes a les escoles, els instituts i els carrers.

 

 

 


Etiquetes: correllengua correllengua 2014 Joan Roís de Corella Joan Vinyoli

Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb el suport de