Crònica del Correllengua 2014 a ElxLa Flama del Correllengua 2014 va arribar a Elx el passat dimarts, 7 d’octubre

Com en els darrers 19 anys, Acció Cultural del País Valencià-Casals Jaume I, organitza el Correllengua les primeres setmanes d’octubre, just entrant a la tardor, arriba a la nostra ciutat la Flama de la Llengua. Per aquells i aquelles que no coneguen o no n’hagen sentit parlar, direm de forma resumida, que es tracta d’una campanya de promoció i sensibilització per la llengua on el principal objectiu és la participació de la gent. El Correllengua està farcit de diferents actes lúdics culturals que van des d’obres de teatre infantil a concerts per al jovent, passant per sopars populars, monòlegs, xerrades,… Tots units per un mateix fil conductor: la nostra llengua i la normalitat en el seu ús.

Com a mostra tenim la XIX edició del Correllengua al País Valencià ret homenatge a els poetes Joan Roís de Corella i Joan Vinyoli, dues de les més importants figures de la nostra cultura i literatura de les quals aquest 2014 en celebren l’any. Que amb una interessant agenda de propostes, tingué un molt bon balanç de participació en tots els seus actes.

El dilluns passat 6 d’octubre al Casal d’Elx, dins dels actes del Correllengua vam fer la presentació del llibre: “Ramon Berenguer IV”. A càrrec del seu autor Josep-David Garrido i Valls. L’alacantí reivindica el paper d’experts dels historiadors davant l’interès creixent per la novel·la històrica. “És fantàstic que s’escrigui sobre història, però s’ha de fer bé i amb versemblança.” Garrido ha escrit una biografia academicista que repassa la vida de Ramon Berenguer IV, però el seu to divulgatiu la fa accessible al lector comú, “sense fer ús de la historiografia romàntica, però mirant que es pugui llegir a gust”.

La nit del mateix dimarts,7 d’octubre a les 20:30 hores va arribar la Flama del Correllengua al saló de plens de l’Ajuntament d’Elx, a l’entrada de l’ajuntament, es va produir un fet que va causar lògicament malestar entre altres coses per la poca sensibilitat demostrada per la corporació municipal cap a les nostres senyes d’identitat. Vam haver d’esperar una bona estona a l’alcaldessa o el regidor de cultura, no van acudir puntuals a la seua cita, donant excuses a través del telèfon a protocol, finalment van delegar en un altre regidor que sembla ser van dir: viu prop de l’ajuntament.
Finalment la flama del Correllengua va ser rebuda pel tinent d’alcalde d’infraestructures i ordenació urbana, Vicente Granero. Des del Casal el volem felicitar pel seu parlament i el saber estar.

El saló de plens de l’ajuntament s’ocupà per complet, entre els assistents diversos regidors i representants de diversos partits polítics.

Començà l’acte amb un parlament Agustí Agulló (coordinador d’Acpv-Casal Jaume I d’Elx) i a continuació escoltaren un parlament molt emotiu de Fran Ferrer Badia (professor IES Severo Ochoa ), seguidament la lectura del manifest a càrrec dels jóvens de l’IES Severo Ochoa: Estela Monsalve, Islam Ammour, Lidia Ruiz, i Marina Cordoba i finalment el tinent d’alcalde Vicente Granero. Tot això acompanyats amb les dolçaines i els tabalets de la colla “El Cascabot” d’Elx. 

A les 21:00 hores el Casal Jaume I d’Elx s’omplí, amb l’assistència de nombroses persones que van poder gaudir de bona companyia i un àpat amb coca de la Baia. I el CONCERT ACÚSTIC a càrrec del grup musical il·licità “SARANDA I SEVAÏL”. Música mediterrània cantada en la nostra llengua. Agrair-los que hagen triat el Casal d’Elx per fer la seua primera presentació oficial com a grup. És un grup musical creat l’any 2014 a la ciutat d’Elx, Baix Vinalopó, País Valencià. Des del Casal demanem que recolzeu el grup i seu treball. Entre tots hem aconseguit normalitzar i crear una escena musical en català que cada dia guanya en seguidors i en qualitat, tenim la sort que el nostre país s’ha nodrit de talent i imaginació. Tenim una escena creativa en aquests moments que ja els agradaria en molts països, tenim estils i grups per a tots els gustos i és obvi que la qualitat en les propostes només ha fet que anar endavant malgrat les traves.

A més volem donar les gràcies a les diverses associacions i persones que han col·laborat en els actes del Correllengua 2014. A Fran Ferrer Badia així com als i les mestres dels IES Severo Ochoa, per animar a participar en els actes, als joves que van llegir el manifest etc, al Grup musical Saranda i Sevaïl, Acció Cultural del País Valencià, i als socis/es d’ACPV-Casal Jaume I d’Elx, que de forma voluntària han col·laborat, sense els quals no hauria estat possible el Correllengua 2014, (Plataforma per l’Ús del Valencià a Elx: El Tempir, Xiquets d’Elx, Joves d’Elx, IECBV, Casal d’Elx). Colla de Dolçainers i Tabaleters d’Elx “El Cascabot”.El Vicerrectorat de Cultura i Extensió Universitària de la Universitat Miguel Hernández d’Elx etc.

El passat dijous 9 d’octubre a les 11:00 hores, a l’hort del Carme-Parc Jaume I , nombroses persones, vam fer la IV Ofrena Cívica Unitària al Rei Jaume I. Josep Enric Escribano president d’ El Tempir va ser l’encarregat de llegir el manifest que va fer en nom de les diverses entitats integrants de la Plataforma per l’Ús Oficial del Valencià a Elx en commemoració del 9 d’octubre Diada del País Valencià. Assistiren representants de diversos partits polític, sindicats i associacions: regidors del PSPV, Compromís, Esquerra Unida, ERPV, Podem Elx, CCOO etc.


Etiquetes: correllengua correllengua 2014 Joan Roís de Corella Joan Vinyoli

Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb el suport de