“Recordem la història per poder mirar al futur amb perspectiva”, Vila-real commemora la Crema de la ciutatVila-real commemora el 314 aniversari de la Crema de la ciutat amb la tradicional Marxa cívica, que es va presentar el passat 8 de gener en roda de premsa.

La delegada d’Acció Cultural del País Valencià a Castelló, Marta Cubedo, el president de l’Associació Socarrats, Fermín Font, i la regidora de Tradicions de l’Ajuntament de Vila-real, Noelia Samblás van presentar ahir la ja tradicional Marxa Cívica, amb motiu de la commemoració de la Crema de Vila-real, el 12 de gener de 1706, en el transcurs de la Guerra de Successió.

L’acte tindrà lloc aquest dissabte 11 de gener, a les 19.00 hores, en la seu de l’Associació Socarrats com a punt de partida. L’associació Cultural Socarrats i Acció Cultural del País Valencià, entitats organitzadores de l’acte des de fa més de 25 anys, han volgut destacar el caràcter solemne i jovial de la commemoració. “Rememorem aquest fet, sempre de manera solemne, però també d’una manera vistosa i amb certa alegria, perquè els actes del passat també cal recordar-los per a mirar el futur amb optimisme”, ha explicat el president de Socarrats. L’esdeveniment compta amb la participació especial de dolçainers i tabalers, així com dels Miquelets del Regne de València.

La Marxa, que enguany commemora el 314 aniversari de la Crema de la ciutat, s’iniciarà des de la seu de Socarrats – situada al carrer de Carlos Sarthou, 38 -, a les 19.00 hores. Des d’allí la comitiva es dirigirà, travessant l’Avinguda del Cedre, a la Plaça Bayarri, on es dispararan les salves dels Miquelets. Després continuaran cap a la Plaça de la Vila, on el general dels Miquelets realitzarà una arenga, i, a més, tres dones vestides d’època faran record de les defuncions de les dones que van morir en l’assalt de les tropes borbòniques. L’acte finalitzarà a la Torre Motxa, on es duran a terme els discursos institucionals. Cal destacar que enguany el portador del penó serà l’escriptor i professor Josep Usó, i l’acte serà presentat per Glòria Castellote.

“Com des de fa 26 anys, ACPV participem amb Socarrats per commemorar la crema de Vila-real. En l’acte honrem la memòria històrica de les vila-realenques i vila-realencs, que de manera extensiva és la mateixa memòria del poble valencià quan vam perdre l’autogovern i van tractar d’esborrar la identitat del país. És cert que commemorem l’acte de resistència de la ciutat a sotmetre’s a Felip de Borbó, però no des d’un punt de vista historicista sinó que recordem la història per poder mirar al futur amb perspectiva. Per això, tres segles després, veiem les conseqüències de l’incendi que ens han deixat un País amb drets mutilats, per exemple els lingüístics”, ha conclòs la delegada d’Acció Cultural del País Valencià.

FULLET “LA MARXA CÍVICA, LA COMMEMORACIÓ DE LA CREMA DE VIL-REAL”


Etiquetes: ACPV Castelló Vila-real

Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb la col·laboració de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport.
Generalitat Valenciana

Conselleria d'Educació Conselleria d'Educació