El Correllengua aterra a Vilafranca amb activitats de promoció de la llengua que reconeixen la riquesa de totes les varietats geogràfiquesEl Correllengua 2020 s’ha celebrat a Vilafranca el 8 d’octubre mitjançant les activitats programades per l’IES Vilafranca. L’acte ha rebut la col·laboració d’Acció Cultural del País Valencià i ha tingut lloc a les 13.00 h, quan tot l’alumnat del centre ha marxat en cercavila cap a la plaça de bous de la localitat, espai triat per desenvolupar l’acte central ja que permetia mantenir totes les mesures de seguretat establertes per les autoritats sanitàries per al desenvolupament d’activitats culturals que congreguen fins a un màxim de 150 assistents.

Arribats a la plaça encapçalats per un important nombre d’alumnes de l’Escola de Música amb els seus instruments i la interpretació de cançons populars com ara “La manta al coll”, s’ha donat inici a l’acte central del Correllengua. Amb el professor de Valencià Xavier Pallarés com a mestre de cerimònies, s’ha dut a terme un concurs molt divertit de preguntes sobre dialectologia dirigides a l’alumnat d’ESO, Batxillerat i Cicles Formatius, els quals, per classes, es trobaven organitzats per zones dialectals que representaven tot el domini lingüístic, des del valencià septentrional o tortosí de la nostra comarca dels Ports fins a l’exòtic balear de les nostres Illes. Aspectes de morfologia verbal, geografia o lèxic han fet moure’s i pensar de valent tot l’alumnat del centre i els han fet passar una estona ben entretinguda. A més, durant el concurs també s’ha aprofitat per recordar les figures de l’autora valenciana Carmelina Sánchez-Cutillas i de l’autor català Josep Carner, declarats escriptors de l’any 2020 per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) i l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) respectivament, el coneixement dels quals es continuarà treballant al centre a l’àrea de llengua durant el mes d’octubre.

Tot i que l’objectiu principal del Correllengua, com cada any, no és altre que reivindicar l’ús social de la llengua i animar l’alumnat perquè empre el valencià en totes les seues relacions socials i defenga un llegat que es remunta a generacions i generacions de valencians i valencianes que han guardat i transmès des de fa segles la nostra llengua com un dels tresors més valuosos, aquest 2020, la lectura del manifest que donava cloenda a l’esdeveniment volia reivindicar a més a més els drets dels valencianoparlants perquè es faça efectiva la igualtat lingüística en l’àmbit de l’administració pública i la necessitat de reivindicar i promoure la cultura en temps de pandèmia, ja que és una de les nostres majors eines de relació interpersonal i de comunicació amb la resta del món.

Per últim, i abans d’acomiadar l’acte, l’alumnat ha pogut sentir els acords de la Muixeranga d’Algemesí interpretada a dos veus pels saxofonistes Gerard Fabregat, de 1r d’ESO, i Rubén Segura, de 2n d’ESO. D’aquesta manera, Vilafranca i el seu institut no han volgut deixar passar l’oportunitat de sumar-se un any més a la festa anual que representa el Correllengua i convida tota la comarca a mantenir viva la flama de la nostra llengua. Visca el valencià!Etiquetes: correllengua

Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb el suport de