La Batalla d’Almenara: 500 anys de la derrota en la partida de la VictòriaEl 18 de juliol de 2021 es compleixen 500 anys exactes de la Batalla d’Almenara, un dels més importants enfrontaments de la Revolta de les Germanies. L’efemèride de la derrota dels agermanats arriba al 5é centenari entre el silenci institucional i l’oblit popular.

La revolta va enfrontar els agermanats (companyies urbanes relacionades amb els gremis, armades gràcies a una prerrogativa foral atorgada per Ferran el Catòlic) contra uns nobles que havien fugit de les ciutats per culpa d’una epidèmia de pesta i que trobaven aliances amb la població musulmana.

El 18 de juliol de 1521, les tropes agermanades de Morvedre, capitanejades per Joan Sisó, s’enfronten amb 8000 soldats a les del Duc de Sogorb. Una mala estratègia provocaria la derrota agermanada. Fins i tot el capità agermanat, acusat de conjura pel resultat de la batalla, va ser executat.

Eulàlia Duran explica la rellevància de l’enfrontament: “Arran de la batalla d’Almenara, que suposà la reducció [dels agermanats] del nord del País Valencià, es reconeixia que això impossibilitaria que Catalunya i Aragó s’unissis als agermanats valencians”.

La història l’escriuen els vencedors. I per això, el lloc de la batalla passà a ser la partida de la Victòria. Allà s’erigeix un monument originari del segle XVI que commemora la batalla i que conserva símbols de l’època foral com els escuts de la ciutat de València.

En ACPV-La Plana Baixa ens neguem a l’oblit i el desconeixement en què ha caigut l’enfrontament de les Germanies i les seues repercussions socials i lingüístiques. I per aquest motiu proposem actes en memòria de la Batalla d’Almenara l’any del seu 500 aniversari.

Ximo Beltrán, soci d’ACPVEtiquetes: ACPV Castelló

Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb el suport de