DECLARACIÓ D’ACPV DAVANT EL NOU CONTEXT POLÍTIC VALENCIÀL’entitat reforça la seua organització, aprova un nou Pla Estratègic, anuncia mobilitzacions i es coordinarà amb representants institucionals

Les eleccions autonòmiques valencianes del passat 28 de maig van estar marcades per la creixent polarització política, que no ha fet sinó accentuar-se els darrers anys, la qual cosa dificulta el diàleg, el debat seré i l’articulació de discursos propositius. Contràriament, menysté la gestió i el bon govern, tendeix a la desqualificació moral i absoluta de qui es percep com a contrari i imposa marcs de confrontació en clau estatal que desdibuixen la perspectiva valencianocentrada.

En aquest context, la primera dada que s’ha de tenir en compte és el fet que aquestes eleccions van registrar una participació de gairebé cinc punts menys que les de 2019, amb una pèrdua de vots significativa per part dels dos grans blocs que es presentaven com a antagònics. No hi ha hagut cap allau electoral de la dreta, per molt que determinats interessos vulguen imposar aquesta imatge. Contràriament, la dada clau va ser l’abstenció d’una part de l’electorat de l’espai que podríem qualificar com d’esquerres i valencianista, i això és important tenir-ho en compte, perquè la recuperació d’aquest electorat permetria un nou tomb electoral.

La segona dada que s’ha de tenir present és que els vots, traduïts en escons, donen uns resultats electorals molt ajustats: en les Corts, la diferència entre blocs és de tres escons: en un context de polarització, guanya qui mobilitza més els seus votants, sense mobilitzar els altres. I en eixe sentit, cal parar atenció a les diferències territorials, per comarques i municipis, que apunten a la necessitat de particularitzar estratègies per a un país poc cohesionat, en tots els sentits.

D’acord amb aquests elements (i de molts altres més, que es poden concloure de la lectura atenta i detallada de les dades), Acció Cultural del País Valencià ha iniciat una estratègia de resposta articulada en diversos plans interrelacionats.

En primer lloc, reforçarem de l’organització i el creixement en socis i la implantació territorial. Acció Cultural del País Valencià ha actualitzat el seu Pla Estratègic, que aviat farà públic en trobades comarcals de treball amb la gent associada i simpatitzant, amb objectius orientats al creixement de l’entitat a l’autonomia econòmica i augment dels ingressos propis, i al reforçament organitzatiu tant de l’estructura territorial com de la sectorial, on Joves d’ACPV tindrà un paper fonamental. Es tracta de disposar d’un instrument renovat i reforçat en tots els sentits, per a poder dur a terme el treball que els temps ens demanen.

En segon lloc, mantindrem la iniciativa i el treball propositiu en les institucions, en coordinació amb les forces de país i de progrés que hi tenen representació, i en els àmbits socials per a guanyar nous suports i nous espais d’ús per al valencià. ACPV ha iniciat, en paral·lel a l’actualització del seu Pla Estratègic, la rearticulació d’un programa en positiu de política lingüística i cultural, autogovern i drets civils, amb objectius concrets per a continuar avançant. Revisarem des del diàleg constructiu les coses que s’han fet bé i les que no, les actuacions il·lusionants i les que han provocat desànim. I no caurem en el parany d’assumir una posició defensiva ni de regalar la iniciativa a qui pretén erosionar els drets del poble valencià, ni assumirem un discurs purament en negatiu: tenim un programa, i tenim la decidida voluntat de dur-lo a terme. En aquest sentit, volem recordar que ACPV ja té experiència a l’hora de fer front a governs antivalencians i, també, que vam aconseguir alguns dels avenços més importants per a la salut del valencià en contextos teòricament desfavorables. Recordem, per exemple, que vam fer possible l’eclosió de la música en valencià sota governs antivalencians o les diferents sentències que reconeixen la unitat de la llengua.

En tercer lloc, ACPV impulsarà la mobilització dels sectors més conscients de la societat valenciana no només per a fer front als intents de regressió, sinó sobretot per a fer visible que hi ha una majoria social que vol continuar avançant en drets i llibertats. Ja hem iniciat la preparació del pròxim 9 d’Octubre i, des d’ací fem una crida a valencians i valencianes a participar en una diada que serà important. Sabem que el poble valencià sempre respon quan és necessari defensar els seus drets.

En quart lloc, l’entitat treballarà per teixir complicitats i coordinar actuacions amb l’extens espai institucional favorable a les polítiques de progrés i país. Volem destacar que, a diferència dels anys 90 en els quals ACPV va haver d’exercir el paper d’oposició a governs antivalencians amb fortes majories absolutes electorals, ara hi ha centenars de regidors i regidores, un bon gruix d’alcaldes i alcaldesses, representants en les diputacions, i un nombre important de diputats i diputades en les Corts, que representen una força institucional clau per a fer front als intents de regressió i, fins i tot, per a aprovar iniciatives en positiu en els espais (sobretot els municipis) on això siga possible. El treball entre l’espai associatiu que representa ACPV i l’espai institucional plural és clau, a més, per a fer visible a la societat valenciana que hi ha una alternativa, constructiva i en positiu, a la política en negatiu de qui té com a tot programa destruir allò que hem avançat en drets i llibertats.

ACPV no serà només el dic de contenció dels intents de regressió, sinó, també, i sobretot, la palanca per a articular i fer visible un projecte renovat de futur, en clau valenciana, que ajude a il·lusionar i mobilitzar la majoria social. Amb aquest objectiu, ACPV fa una crida als valencians i les valencianes a sumar-se a aquest nou repte il·lusionant: junts serem la veu d’un poble valencià que continua avançant.

La premsa es fa ressò:

I les dues televisions, À Punt i TV3, han cobert la notícia:

Si encara no eres d’ACPV, ara és el moment d’enfortir-nos: https://acpv.cat/fes-te-dacpv/


Etiquetes: ACPV Cuidem la cultura Joves d'Acció llengua

Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb el suport de