Secció d'Ensenyament d'Acció Cultural del País Valencià
artículos útiles http://acpv.cat/cialis-generico.html para hacer frente http://acpv.cat/ensenyament/priligy.html a la disfunción eréctil
Joan Fuster en l’ESO: la literatura que fa pensar
dimarts, 16 d'octubre de 2012 08:36

Antoni Sales . OCCC .dijous 4 d’octubre de 2012

Durant el tercer acte d’homenatge a Joan Fuster de la secció d’ensenyants d’ACPV, en l’any del 50 aniversari de la publicació de Nosaltres els valencians, Antoni Sales (Riola, 1964) ens explicà algunes claus de l’escriptura fusteriana amb el mateix entusiasme amb què es deu adreçar als seus alumnes de 4t d’ESO per a rescatar l’autor de Sueca curs rere curs. La raó de tanta perseverança –va assenyalar el conferenciant – és que Joan Fuster representa una fita importantíssima per a la recuperació de la dignitat i l’orgull dels valencians. És, a més a més, un dels millors assagistes del segle XX. Coincidències o no, Antoni Sales ens va fer veure que l’objectiu de l’escriptura de Joan Fuster i el del quefer diari dels ensenyants convergien sorprenentment. Escrigué Fuster (“Ensenyar el cul cada dia”): «L'important és "influir" d'alguna manera en un àmbit de lectors. Per "influir" no entenc "adoctrinar": més aviat, incitar a la reflexió». Tal qual la faena del bon mestre de secundària, que segons Sales  ha de proposar-se d’ influir en l’estudiant i  invitar-lo a pensar.

 

Antoni Sales ens va traçar un recorregut per moltes de les rutes que podem triar per acostar l’assaig i la figura de Joan Fuster als adolescents, que, als quinze o setze anys, ja són capaços de raonar i discutir amb certa profunditat. Així, una unitat didàctica sobre Fuster  pot menar-nos a reflexionar sobre el gènere de l’assaig, sobre la dinamització cultural, social, lingüística i literària en temps de repressió; sobre l’estil de l’autor; sobre la necessària imbricació de l’objectivitat i la subjectivitat en els escrits del «jo»; sobre l’antidogmatisme, sobre la frescor d’un debat a partir d’un aforisme fusterià... Els joves –afirmà Antoni Sales– són inquiets i plens de dubtes; i ací és on Fuster els pot ajudar a dubtar encara més des de la raó; a fer-los inquiets o, al remat, a inquietar-nos als adults. Cap problema, Fuster afirmaria avui encara: «És un deure dels joves espantar sistemàticament els vells, ni que sigui per evitar que s'adormin del tot».

Antoni Torreño

 
 

 

Material didàctic

Correllengua 2018

Auques
Cartells
Unitats Didàctiques

     
 

Material didàctic

Correllengua 2017

Auques
Cartells
Unitats Didàctiques

     
 

Material didàctic

Correllengua 2016

Auques
Cartells
Unitats Didàctiques

     
 

Material didàctic

Correllengua 2015

Auques
Cartells
Unitats Didàctiques

     
 

Material didàctic

Correllengua 2014

Auques
Cartells
Unitats Didàctiques

     
 

Material didàctic

Correllengua 2013

Auques
Cartells
Unitats Didàctiques

     
 

Material didàctic

Correllengua 2012

Auques
Cartells
Unitats DidàctiquesLa secció d’Ensenyament d’Acció Cultural del País Valencià ens adherim al Manifest sindical unitari en contra de les retallades en educació al temps que exigim la depuració de responsabilitats del Consell i dels culpables directes de la fallida econòmica de les nostres institucions. La política insensata, sumptuosa, clientelar i corrupta dels nostres dirigents no la poden assumir ni l’educació, ni la sanitat públiques, pilars bàsics de la nostra societat.

 


Acció Cultural del País Valencià © 2011 - Octubre Centre de Cultura Contemporània. Carrer de Sant Ferran, 12 - 46001 - València - Tel. (0034) 96 315 77 99 - Fax. 96 315 51 64 - info@acpv.cat