La Universitat València s’incorpora a ELEN



La Xarxa Europea per la Igualtat Lingüística aplega 150 associacions de 22 estats europeus i és presidida per Acció Cultural del País Valencià (ACPV)

La professora Mavi Mestre, Vicerectora de la UVEG, anuncià el passat divendres 10 de novembre la incorporació de la Universitat de València com a membre de la Xarxa Europea per la Igualtat Lingüística (ELEN, per les sigles en anglés), en un acte en què el Director General de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme, Rubén Trenzano, va assistir en representació del Conseller Marzà. Tant el president d’Acció Cultural (ACPV), el Prof. Joan Francesc Mira, com el president d’ELEN, el Prof. Ferran Suay, van adreçar unes paraules als assistents.

 

El Prof. Mira va fer una excel·lent dissertació sobre els conceptes de llengua i de nació, mentre que Ferran Suay, a més d’agrair i valorar molt positivament la incorporació de la UVEG a ELEN, recordà que hi ha persones a la presó, algunes de les quals són membres d’ELEN (Òmnium Cultural ho és) o han col·laborat amb l’organització des del Parlament Europeu, i expressà una profunda preocupació per la involució democràtica que està vivint l’estat espanyol, per acabar demanant l’alliberament dels presos.

ELEN és la principal organització d’àmbit europeu, dedicada a. La protecció i promoció de les llengües minoritzades. Actualment incorpora més de 150 associacions, que representen 40 llengües en 23 estats europeus. Es calcula que hi ha uns 50 milions de ciutadans europeus que són parlants de llengües minoritzades i que, per tant, viuen i experimenten condicions molt semblants a les que coneixem els catalanoparlants. El marc europeu ha de premetre un treball conjunt, orientat a garantir que, tal com diuen les lleis, ningú no siga discriminat per raons, entre d’altres, de la llengua que parla. Lluny estem, en molts casos, d’arribar en aquest punt, i el treball d’ELEN, que gaudeix d’estatus consultiu a les diverses institucions europees, i també a l’ONU, se centra en avançar cap a aquest objectiu.

Al llarg de tot el dia següent, el dissabte 11/11, i al Centre Octubre de València (OCCC) es desenvolupà l’assemblea general de l’organització, amb diverses ponències i temes de discussió. Entre altres aspectes, la situació de Catalunya va merèixer una atenció especial, i els assistents va fer una declaració formal al respecte, que fou votada i aprovada per unanimitat.

Tal com puntualitzà el president d’ELEN, com a organització centrada en objectius de caràcter lingüístic i cultural, ELEN no pren cap posició en favor o en contra de la independència de Catalunya. Sí que es posiciona, en canvi, inequívocament, al costat dels valors democràtics i del respecte escrupolós dels drets fonamentals, i en contra de la repressió exercida contra ciutadans indefensos, així com de qualsevol via que permeta d’empresonar persones a causa de la seua ideologia i els seus principis. Sense aquest respecte, sense mantenir l’adhesió als autèntics valors democràtics, la cohesió europea és senzillament una entelèquia, i la Unió Europea seria inviable.


Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb el suport de