Acció Cultural convoca una mobilització el 7 de maig a Castelló per a celebrar la Diada del País Valencià que culminarà amb un gran concert de Mural SonorACPV commemora aquest dissabte la Diada del 25 d’Abril amb una manifestació sota el lema ‘Ara i sempre. Som País Valencià’ i un Aplec a la Plaça de bous, quaranta anys després del mític discurs de Joan Fuster

Acció Cultural del País Valencià convoca aquest dissabte 7 de maig a Castelló una manifestació per la llengua i la cultura sota el lema ‘Ara i sempre. Som País Valencià’, que eixirà a les 17:00 hores de la plaça de la Independència i culminarà en la Plaça de bous de Castelló, on se celebrarà un Aplec amb els concerts de Mural Sonor. El públic podrà gaudir, a partir de les 19:00 hores de la vesprada, de reconeguts artistes valencians com Mireia Vives i Borja Penalba, Tesa, Cactus, Tardor, Smoking Souls, entre d’altres. Prèviament tindrà lloc una trobada de muixerangues (16:30h) que donarà pas a la manifestació i de matí, a les 12:30h, obriran la jornada Miquel Gil i Noèlia Llorens ‘Titana’ amb l’espectacle ‘Arrel’ de Mural Sonor presentat per la periodista Violeta Tena.

Aquests són els actes principals que ACPV ha preparat per a commemorar la Diada del 25 d’Abril i celebrar el 40 aniversari de l’Aplec de Castelló de 1982, quan Joan Fuster va fer el seu mític discurs ‘O ara o mai’ davant de milers i milers de persones que acudiren a la plaça de bous de Castelló per a reivindicar el nostre país i la nostra llengua. 40 anys després d’aquella cita històrica, el poble valencià tornarà a omplir d’il·lusió i de lluita els carrers de Castelló.

“Si commemorem el 25 d’Abril és per a evidenciar que continuem sent un poble viu, amb una cultura i llengua vives, una nació amb drets que segueix en peu malgrat els intents d’anorrear-la, siga fa tres segles amb una guerra siga a hores d’ara, amb els intents d’assimilació”, assenyala la presidenta d’ACPV, Anna Oliver. A més a més, aquesta celebració del dissabte 7 de maig també servirà d’homenatge al primer president d’Acció Cultural amb motiu de l’Any Joan Fuster, declarat pel ple del Consell de la Generalitat Valenciana, que commemora el centenari del naixement de l’escriptor de Sueca.


Per altra banda, ACPV considera que els darrers anys han demostrat que la voluntat recentralitzadora del govern espanyol és més forta que mai, que la desmobilització de la ciutadania és un avantatge per a ells i que ningú facilitarà ni un finançament just, ni la reciprocitat de les televisions i ràdios de parla catalana, ni posarà fre a l’especulació i l’economia extractiva al nostre territori, ni molt menys garantirà el fet de poder viure en valencià i aprendre’l a les escoles, si no ho fem nosaltres mateixa. Per aquests motius, Acció Cultural del País Valencià anima a participar en els actes del pròxim 7 de maig per reivindicar els nostres drets com a poble recordant que: Ara i sempre, som País Valencià.

Programa d’activitats a Castelló

La jornada del dissabte arrancarà des del matí, a les 12:30 hores, amb l’espectacle ARREL de Mural Sonor, de Miquel Gil i Noèlia Llorens ‘Titana’. Aquest disc és un repàs absolut a la música folk i d’arrel valenciana, realitzat per Miquel Gil i Noèlia Llorens ‘Titana’, amb la participació de diferents intèrprets essencials de la música d’arrel del País Valencià. Aquesta activitat gratuïta i per a tots els públics i se celebrarà a la plaça Hort dels Corders, un acte presentat per Violeta Tena i coorganitzat per Acció Cultural, l’Ajuntament de Castelló i Castelló per la Llengua.

A la vesprada, a les 17:00 hores tindrà lloc la tradicional manifestació per la llengua, que recorrerà els principals carrers de la ciutat amb eixida des de la Farola amb el lema ‘ARA I SEMPRE, SOM PAÍS VALENCIÀ’. Prèviament a la marxa, tindrà lloc la trobada de muixerangues (16:30h) , amb la participació de la Nova Muixeranga d’Algemesí, la Jove Muixeranga de València, la Muixeranga de Vinaròs, la Conlloga Muixeranga de Castelló, la Muixeranga d’Alacant, la Muixeranga de la Marina Alta, la Muixeranga la socarrà de Xàtiva i la Muixeranga de Sueca. A més a més, l’Associació Cultural Botafocs acompanyarà amb pirotècnia al llarg de la manifestació.

Com a cloenda, a les 18:30 hores tenim l’Aplec a la plaça de bous on se celebrarà una gran festa amb els concerts de Mural Sonor. El cartell està format per la resta d’espectacles que conformen el Mural Sonor: PELL, amb Mireia Vives i Borja Penalba; VETA amb May Ibáñez i Tardor; i CARRER, dirigit per la Banda No Falla. Completen el cartell Tesa, Smoking Souls i Cactus. A més a més, pujaran a l’escenari desenes d’artistes que hi han col·laborat en aquest gran repàs a la música valenciana.


Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb el suport de