ACPV acompanya Socarrats de Vila-real en la nit de Rosana Cantavella com a 31a Socarrada MajorUna delegació d’Acció va estar al sopar de l’entitat

Acció Cultural del País Valencià (ACPV) va estar present en una emocionant vetllada a Vila-real (la Plana ) per a celebrar l’ascens de Rosanna Cantavella Chiva com a 31a Socarrada Major. L’acte, carregat d’orgull i compromís amb la cultura i la identitat valencianes, va ser un clar testimoni de la determinació compartida de preservar i promoure la nostra llengua i herència cultural.

En aquesta nit d’homenatge, membres de l’ACPV es van reunir amb els socarrats locals per a commemorar aquesta ocasió especial. El president d’Associació Socarrats de Vila-real, Fermí Font, va destacar la importància d’aquests moments de reconeixement i va subratllar la necessitat de continuar lluitant per a garantir la supervivència i la prosperitat de la cultura valenciana.

Font va parlar de la necessitat de recordar les fites que ens han configurat, i que ens donen identitat, i que no oblidem “el que som i el que volem ser”. Va afegir la força de les persones, la necessitat d’establir vincles per tenir força per a defensar la nostra llengua. Va acabar recordant Estellés en el seu centenari, perquè “és la nostra veu, la dels humils, la veu del poble valencià”.

Rosanna Cantavella Chiva, filla de Vila-real i eminència en l’estudi de la literatura medieval, va ser l’enaltida de la nit com a 31a Socarrada Major. En el seu discurs, Cantavella va compartir el seu amor per la terra i la llengua, alhora que va cridar a la unitat i la solidaritat del poble valencià per a protegir i enaltir la nostra identitat cultural.

La Socarrada Major va recordar els anys inicials a la Universitat de València, una època en què de les dones s’esperava «subordinació, sacrifici i renúncia» i ha manifestat que, lamentablement, ara la situació ha canviat, però no tant, perquè encara ara, “sota la hipocresia dels tots i totes hi ha homes que no respecten les dones de carn i ossos, igual que no respecten la gramàtica”. I també ha lamentat que la nostra cultura, la nostra llengua minoritzada, s’esforça per sobreviure, “una cultura tractada a patades cada dia” i encara hem de suportar que se’ns presente com a opressors.

La cerimònia, conduïda per la periodista Susanna Lliberós, va oferir un espai per a la reflexió i la celebració de la riquesa cultural. L’acte va concloure amb una emotiva actuació musical a càrrec de Raquel Cruces i Glòria Aleza, que va recordar-nos la bellesa i la diversitat de la nostra herència musical.


Etiquetes: Rosanna Cantavella Socarrats Vila-real

Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb el suport de