ACPV coordina l’arribada de la Flama del Canigó al País Valencià



Enguany, després de 50 anys, arribarà a Castelló de la Plana, València, Gandia i Cullera

Acció Cultural ja està treballant per multiplicar els punts d’arribada l’any vinent

Us convidem a gaudir de la nit màgica de Sant Joan

La nit del 23 al 24 de juny és una nit màgica en què celebrem l’arribada del solstici de l’estiu, una festa que combina de manera molt especial la cultura, la tradició, la renovació i la festa.

L’origen de la celebració és pagà i forma part del cicle de festes solsticials, probablement un culte al sol i a l’allargament del dia. El cristianisme la va fer coincidir amb la data de naixement de sant Joan Baptista. Aquest mestissatge d’elements pagans i cristians, populars i lúdics, culturals i festius, l’ha convertit en una celebració molt estesa i arrelada, que el nostre poble viu amb alegria i naturalitat.

Simbòlicament, l’any 1955 es va endegar la iniciativa, lligada en un primer moment al món excursionista, de fer pujar al cim del Canigó el dia 23 de bon matí una flama que roman encesa tot l’any al Castellet de Perpinyà, i simbòlicament renovar-la al cim d’una muntanya que representa també el naixement de la llengua catalana. Posteriorment, la flama es reparteix per tot l’àmbit lingüístic, celebrant l’arribada de l’estiu com una renovació de la vida i també de la llengua, i com una festa viscuda en comunitat.

Aquesta tradició fa molts anys que es va estendre també al País Valencià, i que tots els anys milers de persones celebren de forma espontània, però també de manera discontínua. És per això que, a petició d’alguns col·lectius, Acció Cultural, com a entitat que té com a objectiu la promoció de la llengua i la cultura, i com a associació més implantada al territori valencià, ha iniciat enguany una tasca de coordinació, per garantir l’arribada de la Flama.

En aquest sentit, enguany és un inici, però ja treballem per multiplicar les poblacions que la puguen rebre l’any vinent, per tal d’impulsar una festa que, alhora, està carregada de cultura i de compromís renovat amb la llengua.

Esquema de l’arribada de la Flama avui

12h Recollida de la Flama del Canigó a Barcelona, a la Meridiana

15h Entrada a Castelló. 15.15h Rebuda institucional. 20h. Plantada del bestiari i de la foguera al parc de la Panderola, ‘tabalada infernal’, sopar de germanor, correfoc i encesa de la foguera amb la Flama del Canigó. Finalment, hi haurà una rematada pirotècnica amb la participació de les bèsties d’aigua. També hi haurà activitats a les platges del Planetari, Gurugú i Pingüins.

16.30h València, Arribada a la Societat Coral El Micalet, i des d’allà anada a la Platja de la Malva-rosa, on hi haurà correfoc i sopar, i encesa de la foguera.

18.30h Gandia. Rebuda de la Flama del Canigo a la plaça Major, amb les actuacions de la muixeranga de la Safor i els grup de danses El Repic i Roda i Volta. Anada a la platja de Gandia (últim tram). A partir 20h. actuacions de la Muixeranga Fem Pinya de Gandia, dels grups de danses El Repic i Roda i Volta. Finalment es farà l’encesa de la Foguera i la lectura del Manifest de la Flama del Canigó 2016.

19h. Cullera, arribada

santjoan2016gandia


Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb el suport de