La Xarxa d’Entitats valenciana prepara una campanya per la participació



El dissabte 26 d’abril una seixantena de les principals entitats valencianes es van reunir a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània (OCCC, la seu d’Acció Cultural a València) per a debatre la proposta de coordinar-se de manera estable amb la intenció de col·laborar més entre elles i tenir major capacitat d’incidència social i pública, a més de promoure la cultura del diàleg, el consens i el treball unitari. 

Les entitats (que després de la jornada de debat es van sumar a la manifestació organitzada per Acció Cultural per commemorar la diada del 25 d’abril) van mostrar el seu acord en impulsar la iniciativa i, per començar a posar-la en marxa, van decidir crear tres grups de treball (amb els noms d’organització, comunicació i participació) i convocar una segona trobada d’entitats per avançar en la concreció de la proposta. 

 

Aquesta segona trobada va tenir el passat dissabte 14 de juny, i aquesta vegada va tenir lloc a Ca Revolta (com a expressió de la voluntat de treball unitari i protagonisme compartit). El dia d’aquesta també va ser triat perquè coincidia amb una mobilització compartida; i així, després de la jornada de debat, els representants de les associacions van participar en la concentració que va realitzar Xúquer Viu davant del Palau de la Generalitat. 

En la segona trobada, el grup d’organització va ser coordinat per Toni Gisbert (d’Acció Cultural) i Isabel Gonzàlez (de Fent Ciutat); el de comunicació per José Ignació Pastor (d’Acicom); i el de participació per Tino Villora (Salvem el Cabanyal) i Josep Tresancos (Ca Revolta). En total, van participar representants de seixanta entitats, entre les quals hi havia, a més de les ja esmentades, la Coordinadora d’ONGs, la Societat Coral el Micalet, Escola Valenciana, Salvem el Botànic, Cave-Cova, Lambda, Atelier, Cedsala, Comissió d’Ajuda al Refugiat, El Tempir… 

Les associacions assistents van decidir de constituir-se en Xarxa d’Entitats del País Valencià. La reivindicació central que aglutina la Xarxa és la de la reivindicació de la participació i la transparència, davant l’experiència que totes les entitats han patit de manca de diàleg per part de les institucions valencianes i d’imposició de polítiques sense el consens amb el sector afectat, amb una concepció autoritària del poder. La Xarxa es constitueix precisament per la voluntat de canviar aquesta dinàmica i per introduir mesures que ens puguen permetre avançar en la direcció d’una democràcia veritablement participativa, en la que els ciutadans tinguen veu i canals de participació, i la seua opinió siga realment tinguda en compte, enlloc de ser tractats com a súbdits sotmesos a un poder arbitrari. 

Més concretament, cada grup de treball es va fixar uns objectius. El d’organització, el disseny d’una campanya de divulgació i sensibilització entorn de la participació, que tindrà com a primer públic les pròpies entitats que formen la Xarxa, amb la intenció de ser exemplars en l’aplicació pràctica d’allò que es reclama, i posteriorment el conjunt de la ciutadania. La campanya contemplarà actes públics i servira al mateix temps com a instrument per a la comarcalització i la sectorialització de la Xarxa, ja que les entitats impulsores, tot i que volen consolidar bé els fonaments de la iniciativa i per tant no accelerar artificialment el ritme, són conscients de la realitat d’una ample i llarg entramat d’associacions locals i comarcals que permeten arribar a tots els racons del País Valencià i que per tant caldrà anar incorporant a poc a poc a la Xarxa. 

Per la seua banda, el grup de comunicació crearà els instruments per a la comunicació interna entre els membres de cada grup de treball, els tres grups i el conjunt de les entitats participants, per a facilitar el treball reduint al màxim les reunions presencials. I també començarà a dissenyar un espai web per a crear una agenda compartida de mobilitzacions i documents, i com a instrument de visibilització externa. 

Finalment, el grup de participació dotarà de contingut la campanya, recollirà i elaborarà documentació (argumentaris, informació legal, guions de debat…) i crearà una secció jurídica més específica, destinada a dissenyar una possible proposta legal de llei de participació que podria ser objecte, més endavant, d’una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per a impulsar-la, si així es considerés convenient. 

El procés d’articulació de la Xarxa i la campanya prevista coincidirà amb el context pre-electoral i plenament electoral d’eleccions autonòmiques i locals previstes per al maig de 2015. Les entitats faran sentir la seua veu en aquest context, amb la intenció que les seues propostes siguen tingudes en compte i, també, el seu exemple de model de treball amb vocació de diàleg i consens. Però el projecte de la Xarxa no es limita a aquest context ni a l’ambició d’incidència en partits i institucions, ja que les entitats impulsores entenen que l’àmbit associatiu té personalitat pròpia que no s’ha de subordinar a cap altre àmbit, i que el treball a favor d’una democràcia representativa i transparent és un objectiu de fons que supera els contextos electorals i la mirada política del curt termini. En aquest sentit, la Xarxa no és un projecte conjuntural, ni la seua dinàmica se subordinarà a d’altres dinàmiques externes. I, ja de partida, compta amb una base social molt important: la formada pels milers de socis de les entitats que la impulsen i les desenes de milers més de col·laboradors i simpatitzants.


Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb el suport de